Пристебнув себе кайданками до батареї: ВРП звернулась до ГПУ через дії адвоката

12:30, 28 декабря 2019
Дії адвоката суддя кваліфікує як явну неповагу до суду, відкритий тиск на суд, що здійснює судове провадження.
Пристебнув себе кайданками до батареї: ВРП звернулась до ГПУ через дії адвоката
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 24 грудня розглянула повідомлення судді Дніпровського районного суду міста Києва Марченко Мирослави Вячеславівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це інформує прес-служба ВРП.

Як поінформував доповідач — член Вищої ради правосуддя Віктор Шапран, у повідомленні судді зазначено, що у провадженні Дніпровського районного суду міста Києва перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням М. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), частиною першою статті 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Судове провадження здійснюється колегією у складі головуючого судді Марченко М.В., суддів Мельниченко Л.А., Левко В.Б.

Чергове судове засідання у вказаному кримінальному провадженні, призначене на 19 березня 2019 року, не відбулося у зв’язку з перебуванням головуючого судді Марченко М.В. у нарадчій кімнаті у справі, що була призначена раніше.

Суддю Марченко М.В. після виходу з нарадчої кімнати та проголошення вироку 20 березня 2019 року повідомили, що помічник судді 19 березня 2019 року поінформувала сторони кримінального провадження, що судовий розгляд за обвинуваченням М. не відбудеться у зв’язку з перебуванням головуючого судді Марченко М.В. у нарадчій кімнаті в іншій справі. При цьому помічник судді також повідомила орієнтовні дату та час наступного судового засідання, які будуть уточнені після виходу судді з нарадчої кімнати.

Одразу після цього адвокат Рибін В.В., який здійснює захист обвинуваченого М., пройшов до спільної приймальні суддів Марченко М.В., Катющенко В.П., сів за робоче місце помічника судді Катющенко В.П. та пристебнув себе кайданками до батареї, висловлюючи невдоволення повідомленою датою судового засідання та зазначивши, що буде очікувати виходу судді з нарадчої кімнати до наступного дня (згідно з орієнтовною датою проголошення судового рішення). Вказані дії адвокат продовжував вчиняти, у тому числі, після закінчення роботи суду до наступної доби.

На неодноразові зауваження виконувача обов’язків керівника апарату суду, працівників охорони суду про необхідність припинення дій, які, в тому числі, порушують режим роботи суду, адвокат Рибін В.В. не реагував, при цьому допускаючи висловлювання, що дискредитують судову систему, принижують суддю Марченко М.В., суперечать нормам поведінки та є відвертим нехтуванням адвокатської етики.

У зв’язку із вказаними обставинами до суду викликали працівників Національної поліції.

Наступного дня, 20 березня 2019 року, після виходу судді Марченко М.В. з нарадчої кімнати та проголошення вироку у кримінальній справі адвокат Рибін В.В. перешкоджав судді Марченко М.В. пройти через приймальню до її службового кабінету. При цьому адвокат, поза межами судового засідання у позапроцесуальний спосіб здійснюючи відеозапис на мобільний телефон та відеокамеру у коридорі суду, вимагав призначення справи щодо М. на іншу дату найближчим часом.

Після повідомлення, що секретар поінформує про уточнену дату судового розгляду, адвокат більше не перешкоджав судді увійти до службового кабінету.

Вказані дії суддя кваліфікує як явну неповагу до суду, відкритий тиск на суд, що здійснює судове провадження.

Відповідно до вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя Дніпровського районного суду міста Києва Марченко М.В. звернулась із повідомленням про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора з проханням вжити передбачених чинним законодавством заходів реагування.

Прокуратурою міста Києва повідомлення судді Марченко М.В. направлено до слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві для розгляду у порядку статті 214 КПК України та організації подальшого розслідування.

До Вищої ради правосуддя надійшов лист Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві Національної поліції України, в якому зазначено, що за результатами розгляду повідомлення судді Марченко М.В. розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 березня 2019 року за фактом втручання в професійну діяльність судді під час здійснення правосуддя за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, у вказаному кримінальному провадженні проводяться всі необхідні слідчі (розшукові) дії.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за повідомленням судді Дніпровського районного суду міста Києва Марченко Мирослави Вячеславівни.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ткача Ігоря Васильовича, Стратієнко Людмили Василівни, Студенця Володимира Івановича про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України