Обов’язкові платежі та штрафи: які зміни чекають на адвокатів у 2020 році

16:45, 13 января 2020
З початку року змінилися розміри штрафів для адвокатів.
Обов’язкові платежі та штрафи: які зміни чекають на адвокатів у 2020 році
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З 2020 року зросли обов’язкові платежі та штрафи для адвокатів, оскільки змінився розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Про це пише LegalHub.

Так, за складання кваліфікаційного іспиту та проходження стажування для того, щоб стати членом Національної асоціації адвокатів України, потрібно сплатити 6303 гривень за іспит і 14 169 гривень — за стажування. Розмір щорічного внеску адвоката на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування становить 2102 грн. Однак адвокатів-учасників АТО/ООС звільнили від сплати щорічних внесків.

Змінилася також ставка ЄСВ: мінімальна сума ЄСВ у розрахунку за місяць із січня 2020 року становить 1039,06 грн. Максимальна база нарахування ЄСВ дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати. Максимальний страховий внесок у 2020 році становитиме 15 585,90 грн (цю суму фізична особа — підприємець сплачує, якщо сума отриманого доходу у розрахунку за місяць дорівнює 70 845 грн і більше).

Ставка єдиного податку для ФОП першої і другої гpуп розраховується виходячи з розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму нa 1 січня та в 2020 році становить:

  • для I групи — до 210,20 грн;
  • для II групи — до 2 944,60 грн.

Для III групи ставка єдиного податку встановлена у відсотках від доходу: 3% — для платників ПДВ, 5% — для неплатників ПДВ.

Змінюються також розміри штрафів для адвокатів, які неналежно використовують найману працю. Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи на повний робочий день і виплату зарплати без сплати ЄСВ та податків потрібно сплатити штраф у 141 690 грн.

Штраф за порушення термінів виплати зарплати працівникам більш ніж на місяць становить 14 169 грн. За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці — 47 230 грн.

Недотримання гарантій та пільг працівникам, котрі залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», каратиметься штрафом у сумі 47 230 грн.

За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні доведеться сплатити 14 169 грн. За вчинення перешкод при проведенні перевірки з питань виявлення порушень у частині законодавства про працю штраф становить 472 300 грн. За порушення інших вимог трудового законодавства — 4723 грн.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що адвокатів, які брали участь в АТО/ООС та мають статус ветерана війни, звільнено від сплати щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Також ми писали про важливе рішення РАУ щодо сплати щорічних внесків адвокатами з окупованого Криму.

Додамо, що РАУ роз’яснила особливості розірвання договору з адвокатом.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді