Працівник СБУ втрутився у діяльність судді з Києва: ВРП відреагувала

16:05, 21 февраля 2020
Працівник СБУ вимагав від судді Солом’янського районного суду міста Києва негайного задоволення клопотання про тримання під вартою.
Працівник СБУ втрутився у діяльність судді з Києва: ВРП відреагувала
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 20 лютого, Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Солом’янського районного суду міста Києва Криворот Оксани Олексіївни про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Як поінформував доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, у повідомленні зазначено, що у Солом’янському районному суді міста Києва перебуває кримінальне провадження стосовно Л., яке розглядається колегією суддів у складі головуючого судді Криворот О.О., суддів Агафонова С.А., Курової О.І.

29 травня 2019 року у справі проведено підготовче засідання, під час якого відмовлено стороні обвинувачення у задоволенні клопотання про продовження строків запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченому Л.

Суддя Криворот О.О. повідомляє, що 30 травня 2019 року близько 10:00 до її кабінету зайшов невідомий чоловік, який пред’явив службове посвідчення працівника Служби безпеки України та наполягав на негайному розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченому Л. та прийнятті рішення про його задоволення.

Такі дії суддя Криворот О.О. вважає тиском, та втручанням у її діяльність.

Відповідно до вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя звернулася із повідомленням про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора і просила вжити передбачених чинним законодавством заходів реагування.

«Форма звернення невстановленого працівника Служби безпеки України до судді Криворот О.О. не узгоджується з положеннями частини шостої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Конституції України щодо обов’язку поважати незалежність судді і не посягати на неї та є неприпустимою», – наголосив член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха.

Також доповідач зазначив, що відповідно до імперативних вимог Кримінального процесуального кодексу України (стаття 214) повідомлення судді Криворот О.О. про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя мало бути в обов’язковому порядку внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань та перевірено уповноваженими органами у межах здійснення досудового розслідування у відповідному кримінальному провадженні.

На запит члена Вищої ради правосуддя Генеральна прокуратура України інформувала, що повідомлення судді Криворот О.О. відповідно до вимог чинного законодавства скеровано до Прокуратури міста Києва.

Прокуратура міста Києва поінформувала, що повідомлення судді скероване до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві.

На запит члена ВРП Територіальне управління Державного бюро розслідувань повідомило, що за результатами розгляду повідомлення судді Криворот О.О. не встановлено об’єктивних обставин, що можуть свідчити про вчинення окремими працівниками Служби безпеки України кримінального правопорушення, у зв’язку із чим слідчими не вносились відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, про що повідомлено суддю з одночасним роз’ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

«Беручи до уваги обставини, про які зазначено у повідомленні судді Криворот О.О., враховуючи встановлені під час перевірки ознаки порушення працівником СБУ принципів самостійності та незалежності судді щодо здійснення правосуддя, зокрема звернення до судді у позапроцесуальний спосіб з вимогою щодо негайного розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченому Л. та прийняття рішення про його задоволення, а також з огляду на невнесення посадовими особами Генеральної прокуратури України відомостей до ЄРДР вважаю, що наявні достатні підстави для вжиття заходів, необхідних для забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя», – підсумував Володимир Говоруха.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки законності та обґрунтованості невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за повідомленням судді Солом’янського районного суду міста Києва Криворот Оксани Олексіївни про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя та забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддею, з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України. 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП внесе Президенту подання про призначення судді Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська