Реформа пробації в Україні: у ЄС висловили свою думку

18:14, 26 февраля 2020
Міжнародні експерти розробили кадрову стратегію для персоналу пробації та допомогли в інших питаннях.
Реформа пробації в Україні: у ЄС висловили свою думку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Реформа пробації як альтернатива тюремному ув’язненню в Україні триває п’ять років. За цей час через органи пробації працювали з понад 300 000 засуджених, а адміністративні стягнення були застосовані до 81 715 правопорушників. Що найголовніше: 96% клієнтів пробації не вчиняють повторних злочинів під час перебування на пробації. Ці та інші підсумки підбито на Першому форумі «Пробація — безпечніше суспільство», який відбувся 26 лютого 2020 року в Київській міській раді за підтримки проекту ЄС «Право-Justice», передає прес-служба представництва Європейського союзу в Україні

«Зараз в Україні близько 52 000 ув'язнених. Це величезна армія потенційних безробітних, які перебувають в жахливих умовах. Тому перед нами стоїть мета зменшити кількість людей у в'язниці, збільшивши кількість клієнтів пробації. Пробація робить суспільство більш безпечним за меншу ціну, ніж тюремна система. Цьому є багато доказів в різних юрисдикціях Європейського союзу. І в цьому питанні Україна почала свій впевнений рух», — повідомив керівник проекту ЄС «Право-Justice» Довидас Віткаускас.

Європейські експерти допомагають Україні розвивати систему пробації, впроваджувати кращі практики з майже 100-річного досвіду функціонування пробації. Зокрема, міжнародні експерти проекту ЄС «Право-Justice» розробили кадрову стратегію для персоналу пробації, оцінку ризиків скоєння повторних злочинів, професійні стандарти, систему інспектування, удосконалили навчальні програми і розпочали роботу над впровадженням Реєстру засуджених та осіб, узятих під варту. Також завдяки фінансовій підтримці ЄС волонтери розвивають службу пробації в Івано-Франківську та Дніпрі. На кінець січня 2020 року майже 900 волонтерів долучилося до проведення соціально-виховної роботи із засудженими. Вони надають засудженим психологічну та юридичну допомогу, сприяють працевлаштуванню та вирішенню побутових питань.

«Ухвалення Закону України «Про пробацію» п'ять років тому — стратегічне рішення. За цей час система допомогла тисячам наших громадян, і на цьому її активність не закінчується. У майбутньому ми плануємо розширити перелік видів покарань, які не пов'язані із позбавленням волі. Також потрібно покращувати інструменти роботи із клієнтами пробації, налагоджувати IT-інфраструктуру та поширювати інформацію про роботу системи. Окремо дякую волонтерам, без яких досягти подібних результатів було б неможливо», — зазначив директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук.

Пробація — проєвропейський прогресивний підхід до виконання покарань, який не передбачає позбавлення волі. Натомість він допомагає правопорушникам адаптуватися до життя у суспільстві, виправитися та запобігти вчиненню повторних кримінальних правопорушень. Наприклад, шляхом виконання громадських чи виправних робіт. Пробація важлива для держави та суспільства, оскільки обходиться державі в 10 разів дешевше, ніж ув’язнення. До того ж суспільство позитивно впливає на процес відновлення особистості засудженого, тоді як останній зберігає сімейні відносини, роботу та житло.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що судді та міжнародні експерти обговорили перспективи пробації в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді