Формування ВККС залишається одним із нагальних питань у роботі Вищої ради правосуддя — Овсієнко

11:14, 3 марта 2020
Голова Вищої ради правосуддя зазначив, що ВРП зробила все можливе, аби Вища кваліфкомісія суддів була створена.
Формування ВККС залишається одним із нагальних питань у роботі Вищої ради правосуддя — Овсієнко
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час розширеної наради суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за участю голів місцевих та апеляційних господарських судів, яка відбулася 28 лютого, голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко зазначив, що ВРП зробила все можливе, аби ВККСУ була створена. Про це повідомляється на сайті ВРП.

Участь у заході взяли голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов, голова громадської організації «Асоціація суддів господарських судів України» Наталія Богацька, голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, голова Північного апеляційного господарського суду Олег Хрипун, голова господарського суду міста Києва Валерій Князьков, судді, голови господарських судів.

Очільники органів судового врядування, експерти, судді об’єдналися на одному комунікаційному майданчику з метою обговорення нагальних питань діяльності судів господарської юрисдикції, зокрема концепції вдосконалення чинного законодавства про судоустрій і статус суддів, судочинства та суміжних правових інститутів в контексті створення інституту міжнародного арбітражу, можливого розширення повноважень третейських судів, а також стану незалежності суддів, фінансування та матеріально-технічного забезпечення судів.

Голова Вищої ради правосуддя, вітаючи учасників, розповів про пріоритетні на сьогодні для ВРП питання діяльності, з-поміж яких формування ВККСУ та подолання дефіциту суддівських кадрів, здійснення дисциплінарних проваджень стосовно суддів, захист незалежного статусу судді та правосуддя, шляхи підвищення ефективності співпраці із законодавчим органом країни.

«Формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України залишається одним із нагальних питань у роботі ВРП», – сказав А.Овсієнко.

Інформаційний простір переповнений маніпулятивними заявами, що ВРП нібито блокує цей процес, тоді як ВРП насправді зацікавлена та гостро відстоює потребу у формуванні ВККСУ», – зазначив Голова ВРП.

А. Овсієнко наголосив, що на сьогодні відбулася велика робота, спрямована на виконання Закону України від 16 жовтня 2019 року № 193-IX  «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (далі – Закон), який визначив 7 листопада 2019 року, що повноваження членів ВККСУ припинилися.

ВРП проводить широкий діалог з представниками міжнародних організацій, які свого часу делегували міжнародних експертів до складу Громадської ради міжнародних експертів.

Голова ВРП зазначив, що таких експертів на цей час не делеговано, Закон України «Про судоустрій і статус суддів» не визначає альтернативи у формуванні конкурсної комісії.

«Ситуація виявилася такою, що ми стоїмо перед вибором: або до 10 березня 2020 року вдасться залучити міжнародних експертів у процедурі, яка вже визначена Законом і Положенням, або вносити зміни до Закону. Тому вибір за суб’єктом законодавчої ініціативи, але ВРП зробила все можливе у всіх можливих напрямах  для того, аби ВККСУ була створена», – зазначив Голова ВРП.

Голова ВРП вказав на доцільність внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо можливості без участі ВККСУ тимчасового переведення шляхом відрядження суддів, зокрема, до тих судів, де не здійснюється правосуддя або де є надмірне навантаження, що дасть змогу оперативно вирішити проблему.

Крім того, Овсієнко зупинився на питаннях дисциплінарної практики у господарській юрисдикції.  Він звернув увагу між іншим на необхідність дотримання вимог закону у питанні забезпечення позову у господарському процесі, дотримання розумних строків у провадженнях щодо процедур банкрутства тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Вищій раді правосуддя розповіли, як може бути вирішена проблема формування нової ВККС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду