Не про Гаррі Поттера: нарадча кімната і її таємниця

18:07, 1 апреля 2020
Хмільницький міськрайонний суд інформує про таємницю нарадчої кімнати.
Не про Гаррі Поттера: нарадча кімната і її таємниця
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Що таке нарада кімната у суді, для чого вона потрібна та що ж означає її таємниця – саме це одне з питань, які найчастіше задають люди, далекі від юриспруденції. Прес-служба Хмільницького міськрайонного суду дала відповіді на питання, які найбільше цікавлять громадськість.

Нарадча кімната — окреме приміщення суду, призначене для обговорення суддями наслідків розгляду справ та постановлення в них рішень. Рішення, вирок суду ухвалюється, оформлюється і підписується в нарадчій кімнаті. Ухвали суду, які оформлюються окремим процесуальним документом, постановляються в нарадчій кімнаті, інші ухвали суд може постановити, не виходячи до нарадчої кімнати.

Часто, у судах першої інстанції кабінет судді служить йому нарадчою кімнатою, як, наприклад, у Хмільницькому міськрайонному суді. У таких випадках судді обов'язково чіпляють  табличку «Не турбувати! Суддя в нарадчій кімнаті». Така табличка необхідна, аби ніхто, навіть працівники суду, не заходили до судді та не порушували таємницю нарадчої кімнати.

Нарадча кімната є своєрідним гарантом незалежності суддів і створення умов для правильного, повного та всебічного розгляду справи. Судді таким чином мають можливість приймати чи голосувати (у випадку колегії суддів) за те рішення, яке вважають правильним. Жодна людина не має права впливати на служителя Феміди у такий момент – суддя не відповідає на телефонні дзвінки, не контактує ні з ким, не розглядає іншу справу і жодним чином не розголошує про рішення до моменту його проголошення.

Порушення таємниці нарадчої кімнати є підставою для скасування рішення суду в апеляційному чи касаційному порядку.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, як суди можуть працювати в умовах карантину.

Зокрема ми повідомляли, як працюватиме ВАКС в умовах карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва