Оскарження відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах: судова практика

11:18, 28 августа 2020
ПФУ відмовив у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах через відсутність підтверджувальних документів.
Оскарження відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах: судова практика
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

28 липня Першим ААС розглянуто у письмовому провадженні адміністративну справу № 360/328/20  за апеляційною скаргою фізичної особи на рішення Луганського окружного адміністративного суду за позовом  фізичної особи до органу управління пенсійного фонду про визнання рішення протиправним та зобов’язання вчинити певні дії. Про це інформує пресслужба суду.

За результатами розгляду справи Першим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, в якій зазначено про таке.

Рішенням органу пенсійного фонду особі відмовлено у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах через відсутність підтверджувальних документів, що особа у певні періоди працювала повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1.

Вищезазначене рішення і стало підставою для звернення особи до суду за захистом свого права щодо пенсійного забезпечення, наданого йому Конституцією та законами України.

За наслідками апеляційного перегляду зазначеної справи Перший ААС погодився з висновком суду першої інстанції про те, що у трудовій книжці особи у повному обсязі містяться відомості про характер виконуваної нею роботи у певні періоди, а також відомості про те, що особа протягом цього періоду працювала повний робочий день під землею, тому ці періоди мають бути зараховані до пільгового стажу за Списком № 1. При цьому підтвердження наявності трудового стажу додатковими документами окрім як записами у трудовій книжці не потрібно.

Перший ААС також погодився з висновком суду першої інстанції про те, що протягом іншого спірного періоду діючий на той момент Список № 1 не передбачав посаду, яку обіймав позивач, тому ці періоди не підлягають зарахуванню до пільгового стажу за Списком № 1.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що для оформлення або перерозрахунку пенсій жителям Донбасу потрібно буде відвідати Ощадбанк.

Також ми повідомляли, про які зміни пенсіонери мають повідомляти у Пенсійний фонд. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва