У ДСА сподіваються на збільшення кількості модельних судів в Україні

13:45, 14 сентября 2020
На сьогодні в Україні є тільки шість модельних судів.
У ДСА сподіваються на збільшення кількості модельних судів в Україні
dsa.court.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 вересня голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк взяв участь у засіданні Проектної ради Ініціативи «Модельні суди» Проекту ЄС «Право – Justice», під час якого було обговорено поточний стан та загальний прогрес реалізації Ініціативи «Модельні суди», передає офіційний сайт ДСА.

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС «Право – Justice» Анна Адамська-Галлант, відкриваючи засідання, зазначила, що Ініціатива «Модельні суди» має на меті створення моделі суду, яка відповідатиме сучасним вимогам здійснення правосуддя.

«Зараз ми працюємо над концепцією сучасного суду, який би відповідав, так би мовити, трьом основним стовпам організації роботи, а це: надання послуг, безпека суду та робота в залах судових  засідань та кабінетах суду. Все це можна реалізувати тільки об'єднавши зусилля усіх органів судового врядування та самоврядування», — наголосила міжнародна експертка.

Пані Анна зазначила, що реалізація Ініціативи «Модельні суди», стала можливою завдяки плідній співпраці Проекту з органами суддівського врядування та Державною судовою адміністрацією України.

«Нам писали з маленьких судів, з усієї країни і дякували за змогу долучитись до прогресивних рішень. Ініціатива «Модельні суди» буде продовжена ще на два роки – до 2022 року, і  ми віримо, що за цей час зможемо примножити потенціал судової системи і втілити на практиці модельні рішення, що підвищать ефективність та комфорт роботи в судах. Ми отримали з боку ДСА України розуміння і підтримку усіх наших ініціатив, які полягали в організації роботи суду на вимогу сьогодення. І сьогодні ми вже маємо конкретні напрацювання, які найближчим часом вже будуть реалізовані у модельних судах», — зазначила пані Анна Адамська-Галлант.

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк відзначив, що робота у цьому напряму розпочалася ще у 2018 році і нині вона отримала не тільки методологічне обґрунтування, а й матеріально-технічне.

«Хочу сказати, що все, що відноситься до мети цього проекту: підвищення ефективності правосуддя, покращення адміністрування, покращення комунікації, безпека судів, це все належить до компетенції ДСА України. І слід відмітити, що для реалізації всіх ініціатив утворена прекрасна команда експертів, фахівців, консультантів, що дозволяє отримувати реальні результати. Що стосується модельних судів, то на сьогоднішній день їх дуже мало, це тільки 6 судів по всій Україні і я дуже сподіваюсь, що їх кількість збільшиться», — сказав голова ДСА України під час засідання.

Зеновій Холоднюк також подякував усім за підтримку і висловив впевненість, що продовження роботи Проекту у цьому напряму дозволить належним чином технічно оснастити ще не один суд в Україні.

«Я дякую всім за ініціативу, за роботу, за енергію, яка дуже важлива на цьому етапі і особливо хочу подякувати пані Анні Адамській за те, що вона приділяє величезну увагу реалізації цієї ініціативи і маю сподівання, що вся Україна вже скоро відчує позитивні результати», – наголосив Зеновій Холоднюк.

Під час засідання було обговорено розроблені експертами Ініціативи посібники та навчальні курси, закупівлю безпекового обладнання та питання безпеки працівників суду загалом, ІТ-обладнання і перспективи його встановлення, залучення волонтерів, запровадження модельних рішень у об’єднаних новостворених судах та масштабування модельних рішень на практиці в українських судах.

Загалом в обговоренні Ініціативи «Модельні суди» взяли участь голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, голова Ради суддів України Богдан Моніч, голова Служби судової охорони Валерій Бондар, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голови модельних судів та керівники апаратів, начальники ТУ ДСА України та представники Консультативної місії Європейського Союзу, Представництва ЄС в Україні, міжнародні та національні експерти Проекту ЄС «Право – Justice». Дистанційно з вітальним словом долучився голова Підкомітету з прав людини Комітет Верховної Ради України з прав людини Тарас Тарасенко.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що розроблено унікальну візуальну систему ознакування для українських судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде