Судова повістка через SMS: назвали особливості отримання

16:31, 14 сентября 2020
Порядок надсилання судових повісток у вигляді SMS-повідомлень розроблений відповідно до вимог чинного законодавства України.
Судова повістка через SMS: назвали особливості отримання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Броварський міськрайонний суд Київської області нагадав, що формування тексту судової повістки, облік та її відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду. Про це йдеться на сторінці суду у Facebook.

У всіх місцевих та апеляційних загальних судах був запроваджений порядок щодо надсилання судами учасникам судового процесу та кримінального провадження текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень.

Порядок надсилання судових повісток у вигляді SMS-повідомлень розроблений відповідно до вимог чинного законодавства України.

Що для цього потрібно зробити?

Для отримання тексту судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлень учаснику судового процесу (а це може бути як позивач чи відповідач, так і свідок) слід подати до суду відповідну заявку. В цій заявці потрібно вказати номер мобільного телефону, на який і буде надсилатися SMS-повістка.

Що робити, якщо людина змінила номер телефону?

У випадку зміни номера мобільного телефону чи за наявності обставин, які перешкоджають отримання тексту судової повістки шляхом SMS-повідомлення, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду заяву про зміну порядку здійснення судового виклику. І надалі повістки надсилаються в загальному порядку, тобто поштовим зв’язком або за новим номером телефону.

З якого номера надсилаються повідомлення?

SMS-повідомлення від суду надходять до абонентів операторів Київстар, МТС, life під коротким альфанумеричним ім’ям SUDPOVISTKA, до операторів PTOPLEnet та Інтертелеком — під коротким номером 4116. Варто зазначити, що формування тексту судової повістки, облік та її відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду. Судова повістка додається до електронної обліково-статистичної картки справи як документ у справі, після чого автоматично доставляється у вигляді SMS-повідомлень на номер мобільного телефону учасника судового процесу. Результат доставки SMS-повістки автоматично розміщується у відповідному електронному реєстрі автоматизованої системи документообігу та долучається до матеріалів справи.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла,  як отримати повістку від суду електронною поштою і які при цьому можуть бути ризики.  

Також ми писали, як отримати послугу sms-повістки в суд. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва