Проблеми з фінансування судів потрібно негайно вирішувати, – ВРП

15:15, 17 сентября 2020
Є дефіцит видатків на оплату праці та інших витрат судочинства.
Проблеми з фінансування судів потрібно негайно вирішувати, – ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Від констатації проблеми хронічного недофінансування судової системи Необхідно переходити до розв'язання проблеми недофінансування судової системи. Про це під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, 16 вересня, заявив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко.

Під час засідання головна увага була приділена питанню дефіциту видатків на оплату праці та поточних витрат для забезпечення здійснення судочинства.

ВРП неодноразово зверталась до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Прем’єр-міністра із проханням ініціювати чергові зміни до держбюджету-2020 для забезпечення потреб місцевих та апеляційних судів.

«Ще на етапі підготовки законопроекту про бюджет було очевидно, що видатки на забезпечення роботи системи правосуддя недостатні. На засіданнях профільного Комітету Верховної Ради України ми говорили про необхідність перегляду показників державного бюджету за результатами I кварталу. Після внесення змін до держбюджету у квітні судовій системі було виділене додаткове фінансування у розмірі 1 мільярд 77,6 мільйона гривень. Однак, за інформацією ДСА України, цих коштів недостатньо для забезпечення основних потреб судової системи, пов’язаних зі здійсненням правосуддя (оплата праці працівників апарату, послуги поштового зв’язку)», — повідомив Голова Вищої ради правосуддя.

За інформацією ДСА України, на сьогодні загальний дефіцит фінансування судової системи становить 2 мільярди 292,9 мільйона гривень, з яких: 1 мільярд 193,9 мільйона гривень – дефіцит фонду заробітної плати; 467,4 мільйона гривень – дефіцит нарахувань на зарплату; 631 мільйон гривень – дефіцит коштів на поточні видатки на здійснення правосуддя.

Аби виплатити заробітну плату працівникам апарату, деякі суди вимушені були реєструвати в Державному казначействі кредиторську заборгованість (сума понад 60 мільйонів гривень).

До слова, ВРП ухвалила внести Зеленському подання про призначення трьох суддів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що місцевим судам не вистачає кадрів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси