Брак коштів, відтік кадрів та коронавірус: відбулась нарада керівництва ВС з головами апеляційних судів

18:59, 12 октября 2020
Голови апеляційних судів розповіли про стан здійснення правосуддя в очолюваних ними судах.
Брак коштів, відтік кадрів та коронавірус: відбулась нарада керівництва ВС з головами апеляційних судів
Верховний Суд / facebook.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

9 жовтня відбулася чергова робоча нарада керівництва Верховного Суду із головами апеляційних судів. У заході взяли участь голова Верховного Суду, заступник голови ВС, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов, голови Касаційного адміністративного суду у складі ВС Михайло Смокович, Касаційного цивільного суду у складі ВС Борис Гулько, Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко та секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв. На засідання були запрошені члени Вищої ради правосуддя Світлана Шелест і Олег Прудивус, голова Ради суддів України Богдан Моніч і заступник голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, передає пресслужба ВС.

Голови апеляційних судів розповіли про стан здійснення правосуддя в очолюваних ними судах, повідомили про заходи, що вживаються з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, та звернули увагу на проблемні аспекти в їх діяльності, зокрема щодо кадрового забезпечення та фінансування. Так, брак коштів спричинив значний відтік кадрів із суддівського корпусу та апарату судів, а також унеможливив здійснення поштових відправлень у деяких судах.

Під час наради наголошувалося на й необхідності якнайшвидшого відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів та завершення процедури кваліфоцінювання тих суддів, які не встигли його пройти через припинення роботи ВККС. Йшлося і про якомога швидше поповнення судів першої та другої інстанцій новими кадрами, адже наразі нестача суддів у судах становить 33 %. І від початку року цей показник тільки погіршується.

Крім того, голова ВС проаналізувала загальні показники здійснення судочинства місцевими та апеляційними судами. У першому півріччі 2020 року в судах першої та другої інстанцій перебувало на розгляді 2 358 006 справ і матеріалів.

Спільною тенденцією для судів першої інстанції адміністративної та господарської юрисдикцій стало збільшення надходження справ порівняно з попереднім звітним періодом. До окружних адміністративних судів надійшло 136 017 справ, що на 38 % більше, до місцевих господарських – 54 532, що на 12 % більше, ніж у першому півріччі 2019 року. Надходження справ до місцевих загальних судів дещо зменшилось. Так, до цих судів у першому півріччі 2020 року надійшло 1 329 228 справ, це на 17 % менше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Місцеві загальні суди у першому півріччі 2020 року розглянули 1 234 929 справ і матеріалів, що на 17 % менше, ніж у першому півріччі 2019 року.

Місцевими господарськими судами у першому півріччі 2020 року розглянуто 43 347 справ – на 6 % менше, ніж у першому півріччі 2019 року.

Проте окружні адміністративні суди у першому півріччі 2020 року розглянули 110 427 справ і матеріалів, що на 29 % більше, ніж у першому півріччі 2019 року.

Збільшився і залишок нерозглянутих справ: в адміністративних судах – на 29 тис. справ, у господарських – на понад 11 тис. справ. У місцевих загальних судах залишок майже не змінився.

Були також проаналізовані показники оскарження судових рішень до апеляційної та касаційної інстанцій. З огляду на процесуальні фільтри до апеляційної інстанції оскаржено близько 10 %.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи є наявність непогашеної судимості перешкодою для застосування статті 75 КК України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде