Оптимізацію системи судів потрібно розглядати як один із чинників покращення доступу до правосуддя: голова ВРП

12:55, 26 ноября 2020
Андрій Овсієнко назвав чинники, які потрібно враховувати при створенні нової мережі судів.
Оптимізацію системи судів потрібно розглядати як один із чинників покращення доступу до правосуддя: голова ВРП
Источник фото: hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Лише комплексний підхід може стати запорукою того, що система судів буде створена за максимально ефективним принципом і забезпечуватиме реальний доступ до правосуддя як пересічних громадян, так і всіх без винятку учасників судових процесів. Таке переконання висловив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко під час круглого столу, присвяченого питанню оптимізації системи судів, передає пресцентр ВРП.

Голова Вищої ради правосуддя наголосив, що оптимізацію системи судів потрібно розглядати як один із чинників покращення доступу до правосуддя в цілому.  Він нагадав, що на підставі Указів Президента України наприкінці 2017 року створено мережу місцевих загальних окружних судів. Однак ця ідея реалізована на рівні створення юридичних осіб, а правосуддя продовжують здійснювати місцеві районні, міськрайонні і міські суди. За словами Андрія Овсієнка, у такому важливому процесі, як оптимізація системи судів варто враховувати попередній досвід. Треба зважати, що існують об’єктивні чинники, які можуть або позитивно впливати на ефективність, або ускладнювати систему і доступ до правосуддя. Тож при створенні нової мережі судів необхідно враховувати географічне розташування судів, логістику, кількість населення в кожному окремому адміністративному районі, комунікації, рівень забезпечення засобами електронного судочинства тощо.

«Існує чимало важливих аспектів – матеріальні, фінансові, людські ресурси. Як не перелаштовуй мережу судів, необхідно враховувати ті реалії, в яких сьогодні перебуває судова система. Це – і вкрай низький рівень фінансування (на рівні 60 відсотків у 2020 році й не більше у наступному), і незадовільне наповнення судів кадрами (брак суддів становить понад 30 відсотків, відтік кадрів продовжується). Лише враховуючи об’єктивні реалії, можна  розробити ефективний алгоритм дій, який дасть змогу створити таку систему судів, яка справді покращить доступ до правосуддя», – сказав А. Овсієнко. 

Круглий стіл у форматі відеоконференції відбувся за ініціативи Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE». У заході також взяли участь: Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін, в. о. Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, народний депутат України Тарас Тарасенко, представники секретаріату ВРП, головний міжнародний експерт Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE» Анна Адамска-Галлант, представники Проєкту ЄС та міжнародні експерти Карі Кєзілайнен (Фінляндія), Реда Молієне (Литва) та Ніклас Соденберг (Швеція).

Інші учасники заходу також висловили своє бачення щодо подальших шляхів оптимізації судів, їх доцільності та зручності. Експерти Проєкту презентували інтерактивну мапу, яка візуалізує нову мережу судів України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що укрупнення районів не призведе найближчим часом до зміни кількості судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області