НАБУ здійснює тиск на Вищу раду правосуддя, оцінюючи дисциплінарні провадження щодо суддів Антикорсуду: заява

10:34, 28 ноября 2020
ВРП готова розглядати питання про втручання у діяльність та підрив авторитету органів суддівського врядування з боку Бюро.
НАБУ здійснює тиск на Вищу раду правосуддя, оцінюючи дисциплінарні провадження щодо суддів Антикорсуду: заява
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне антикорупційне бюро України на своєму сайті 27 листопада поширило недостовірну інформацію про нібито втручання Вищої ради правосуддя у досудові розслідування.  ВРП у відповідь опублікувала заяву, в якій рішуче відкидає необґрунтовані та маніпулятивні слова НАБУ. Про це йдеться у повідомленні пресцентру Вищої ради правосуддя.

Так, розглянувши дисциплінарну справу, Третя дисциплінарна палата ВРП відмовила у притягненні до дисциплінарної відповідальності судді Солом‘янського суду міста Києва через необґрунтованість скарги.  

НАБУ у скарзі вказувало, що суддя необґрунтовано втрутилася в досудове розслідування та позбавила бюро можливості виконання процесуальних обов’язків, встановивши строк для допиту заявника протягом двох місяців. 

Водночас як свідчать матеріали справи, досудове слідство у вказаній справі провадилося протягом 11 місяців, впродовж яких не будо допитано заявника у кримінальній справі. Спеціалізована антикорупційна прокуратура через 11 місяців закрила справу. Згодом суд скасував постанову САП і досудове розслідування було поновлено. 

Після цього ще впродовж місяця не було допитано заявника у справі. Вказане змусило зацікавлену юридичну особу звернутися до суду з вимогою про допит заявника протягом двох місяців і прийняття рішення - передачу справи до суду чи закриття провадження. 

Однак НАБУ не виконало ухвалу слідчого судді, і заявника не допитали. Натомість ухвалу бюро оскаржило до Апеляційного суду міста Києва, який відмовив у перегляді ухвали слідчого судді.

Вказані обставини розглянула Третя дисциплінарна палата  і ухвалила рішення про відсутність порушень у діях слідчого судді та відмовила у притягненні до дисциплінарної відповідальності. 

Чим обґрунтоване таке рішення Ради

У відповідності до статті 3 Кримінального  процесуального кодексу  України суд здійснює судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні. Статтею 28 КПК передбачено, що під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Тому судом було визнано необґрунтованим не проведення допиту заявника протягом тринадцяти місяців. Слідчий суддя навів мотиви ухваленого рішення з посланням на норми КПК і практики застосування Європейської конвенції. 

ВРП звертає увагу на те, що невиконання ухвал слідчих суддів підриває авторитет судової влади і має на меті перекласти відповідальність на суддів. 

Наразі у ВРП перебуває низка скарг на дії слідчих суддів Вищого антикорупційного суду. Щодо певних скарг прийняті рішення, інші перебувають на вивченні. 

У Раді наголосили, що поширення недостовірних відомостей НАБУ не тільки не сприяє співпраці між органами державної влади з метою захисту прав і свобод людини, а й створює стан загальної недовіри до органів державної влади. 

«Поширення недостовірної інформації ВРП розцінює як спробу втрутитися в повноваження незалежного конституційного органу з метою перешкоджання виконанню членами ВРП і дисциплінарними органами Ради їхніх повноважень.

У тому випадку, якщо найближчим часом недостовірна інформація не буде спростована, ВРП буде змушена розглянути питання про втручання у діяльність та підрив авторитету органів суддівського врядування», — заявили у Вищій раді правосуддя.

Нагадаємо, раніше голова ОАСК назвав заяви НАБУ піаром та маніпуляціями. 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Артема Ситника зможе звільняти Верховна Рада. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва