Кримінальна відповідальність за недостовірне декларування має бути суворою: Зеленський провів засідання Нацради з питань антикорупційної політики

08:55, 28 ноября 2020
Президент назвав три кроки на шляху до вирішення конституційної кризи та закликав ВРУ швидше прийняти відповідні закони.
Кримінальна відповідальність за недостовірне декларування має бути суворою: Зеленський провів засідання Нацради з питань антикорупційної політики
Источник фото: president.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський закликав Верховну раду якнайшвидше прийняти  законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за ухилення від подання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей. Адже відповідальність за брехню у деклараціях має бути достатньо суворою, на думку Президента. Про це він сказав на  засіданні Національної ради з питань антикорупційної політики. Про це інформує Офіс Президента.

Зазначається, що під головуванням Президента відбулося засідання Національної ради з питань антикорупційної політики, на якому були розглянуті законодавчі ініціативи щодо виходу з ситуації, спричиненої рішенням Конституційного Суду України, що має негативний вплив на антикорупційну інфраструктуру держави. У засіданні взяли участь Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, представники уряду, парламенту, Офісу Президента, правоохоронних органів, очільники НАБУ та НАЗК, міжнародні партнери України.  

На початку засідання Глава держави нагадав, що ухвалене місяць тому рішення КСУ призвело до конституційної кризи.

«Ця криза вже призвела до дуже серйозних наслідків. Нам коштувало значних зусиль, аби після цього рішення остаточно не втратити підтримку наших міжнародних партнерів, зокрема МВФ, Світового банку та інших інвесторів. Ті, хто брехав у деклараціях за 2017, 2018, 2019 роки, вже не будуть покарані. Робота із запобігання корупції на сьогодні залишається на паузі», – сказав Президент.

Тому Зеленський висловив необхідність максимально швидко підготувати та подати зміни до чинного законодавства України з метою подолання конституційної кризи. Зокрема, він закликав Верховну Раду якнайшвидше ухвалити законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за ухилення від подання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей.

«Кримінальна відповідальність за ухилення від подання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі. Корупціонери повинні понести відповідальність згідно із законом», – наголосив Глава держави.

Наступним кроком у подоланні кризи, за словами Президента, має стати відновлення норм Закону «Про запобігання корупції». Цей документ має забезпечити повне відновлення перевірок декларацій, серед іншого декларацій суддів, а відповідні повноваження повинні залишитися за Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК).

«Обов’язково, щоб ці відмінності нікому не надавали можливості для зловживання чи затягування притягнення до відповідальності», – заявив Володимир Зеленський.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін зазначив, що відновлення кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з недекларуванням і недостовірним декларуванням, «є найпріоритетнішим завданням не тільки для парламенту, а й для всього українського народу».

Народний депутат повідомив, що на прохання Президента 2 грудня відбудеться онлайн-візит експертів Венеціанської комісії до нашої держави для оцінки стану антикорупційного законодавства.

«Маємо надію, що відповідний висновок Венеціанської комісії буде підготовлений до 10 грудня. Це також дасть нам змогу підготуватися для комплексної, системної реформи Конституційного Суду», – сказав він. 

Презентуючи попередні напрацювання законопроекту про відновлення повноважень НАЗК, голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна наголосила, що робоча група в парламенті вже напрацювала рамки такого відновлення. Очікується, що законопроект зареєструють наступного тижня.

За її словами, учасники погоджуються, що всі декларації, серед іншого суддів, зокрема Конституційного Суду, має перевіряти Національне агентство з питань запобігання корупції. Водночас вона уточнила, що мають бути встановлені певні особливості перевірки декларацій суддів і суддів Конституційного Суду, спрямовані на мінімізацію контакту між суддею та НАЗК, а також автоматизацію певних процесів призначення перевірок.

Перший заступник Голови парламенту Руслан Стефанчук підтримав якнайшвидший розгляд відповідних законопроектів, зокрема ініціативи Президента.

«Можу підтвердити той факт, що сьогодні у Верховній Раді зареєстрували ініціативу Президента, і я думаю, що її потрібно буде якомога швидше розглянути у Верховній Раді. А всі інші речі ми можемо доопрацьовувати», – зауважив він.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков теж підтримав законопроект про відновлення відповідальності за недостовірне подання інформації в декларації та звернувся з проханням долучити НАЗК до робочої групи з доопрацювання законопроекту щодо роботи агентства.

Президент зазначив, що Міністерство юстиції України вже підготувало законопроект, яким врегульовуються питання утворення Національного антикорупційного бюро України, розширення повноважень Верховної Ради України щодо ухвалення рішення про звільнення директора НАБУ за наявності законних підстав. Крім того, визначено додаткові гарантії продовження виконання повноважень чинним директором НАБУ до моменту призначення нового директора Бюро в порядку, визначеному законом, але не пізніше закінчення строку його повноважень. Міністр юстиції Денис Малюська додав, що у згаданому Президентом законопроекті про НАБУ пропонується прибрати законодавчі прогалини в діяльності директора Бюро.

Президент закликав Верховну Раду якнайшвидше підтримати законодавчі ініціативи для відновлення стабільної роботи антикорупційної архітектури.

«Ми очікуємо, що Верховна Рада ухвалить ці важливі законопроекти. Перше – це відновлення кримінальної відповідальності за навмисне ненадання декларації та умисне зазначення неправдивих відомостей у деклараціях. Друге – відновлення повноважень НАЗК у частині електронного декларування. Третє – посилення гарантій діяльності директора НАБУ – тут чекаємо від Міністерства юстиції доопрацювання, і схвалення Антикорупційної стратегії. Це важливі перші швидкі кроки, які потрібно нам усім дуже швидко зробити», – підсумував Президент.

Представники Європейського Союзу в Україні, а також Посол Німеччини заявили, що підтримуватимуть процес вирішення кризи стосовно антикорупційного законодавства України.

А Президент у відповідь зазначив, що це – лише початок для виходу з конституційної кризи, що виникла. Наразі розробляється план і порядок реалізації судової реформи в цілому.

Нагадаємо, що Зеленський вніс законопроект про відновлення відповідальності за брехню в деклараціях, яким передбачено 42 тисячі грн штрафу за брехню в декларації на 4 млн грн.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Володимир Зеленський звернувся до Венеціанської комісії з проханням оцінити конституційну ситуацію, викликану рішенням КСУ. 

А у Верховній Раді працюють над розв’язанням конституційної кризи, повідомила Олена Кондратюк

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва