Херсонський апеляційний суд збільшив розмір аліментів на утримання неповнолітньої дитини

18:13, 27 января 2021
Мати неповнолітньої дитини звернулася з позовом про стягнення аліментів на утримання дитини, пояснивши, що син проживає разом з нею та перебуває на її повному утриманні.
Херсонський апеляційний суд збільшив розмір аліментів на утримання неповнолітньої дитини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

 Ірина Легка,

Головний спеціаліст (із забезпечення зв’язків із ЗМІ) Херсонського апеляційного суду

Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України (ст.8 Закону України «Про охорону дитинства»).

Те, що відповідач офіційно не працевлаштований, не звільняє його від обов`язку забезпечувати належне утримання  дитини та сплачувати аліменти у розмірі, достатньому для належного рівня її життя та гармонійного розвитку.

Мати неповнолітньої дитини звернулася з позовом  про стягнення аліментів на утримання дитини, пояснивши, що син проживає разом з нею та перебуває на її повному утриманні. Оскільки розмір її доходів не дозволяє у повному обсязі забезпечувати дитину всім необхідним, а  відповідач, батько дитини, добровільно не надає матеріальної допомоги, просила суд стягнути з нього аліменти на утримання неповнолітньої дитини у розмірі 3000,00 грн. щомісячно, починаючи від дати подання позову до досягнення дитиною повноліття, але не менше ніж 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Суд першої інстанції позов задовольнив частково, стягнув аліменти  в розмірі 1500,00 грн, вважаючи, що такий розмір аліментів буде справедливим балансом між захистом прав відповідача та захистом прав неповнолітньої дитини.

Дослідивши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги позивачки,  колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку, що суд першої інстанції, визначаючи розмір аліментів у розмірі, меншому, ніж заявлено позивачем, помилково виходив з інтересів відповідача, оскільки відповідно до п.п.1,2 ст.3, п.2 ст.6 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Врахувавши, що відповідач є працездатною особою, не забезпечує неповнолітнього сина житлом, не надає матеріальної допомоги на його утримання, а також врахувавши потреби дитини на навчання, харчування, одяг тощо, колегія суддів дійшла висновку про необхідність захисту інтересів дитини шляхом стягнення на його утримання аліментів у розмірі, не меншому за встановлений законом прожитковий мінімум на дитину відповідного віку, що складає 2400,00 грн.

При цьому, той факт, що відповідач офіційно не працевлаштований, на думку колегії суддів апеляційного суду, не звільняє його від обов`язку забезпечувати належне утримання свого неповнолітнього сина та сплачувати аліменти у розмірі, достатньому для належного рівня його життя та забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Оскільки при визначенні розміру аліментів місцевий суд не врахував наявність зазначених вище обставин колегією суддів Херсонського апеляційного суду було змінено оскаржуване рішення та збільшено розмір аліментів з 1500,00 грн до 2400,00 грн щомісячно.

Судові рішення у вказаній справі можна переглянути в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 766/7803/20.

Раніше ми розповідали, що вимога про стягнення аліментів на дитину може бути подана до суду протягом усього строку існування права на утримання, тобто до досягнення дитиною повноліття.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки