Херсонський апеляційний суд посів перше місце серед апеляційних судів: найменша кількість скасованих судових рішень у кримінальних провадженнях за 2020 рік

11:24, 3 марта 2021
Кількість судових рішень, скасованих за результатами касаційного перегляду, є важливим показником якості та ефективності здійснення правосуддя.
Херсонський апеляційний суд посів перше місце серед апеляційних судів: найменша кількість скасованих судових рішень у кримінальних провадженнях за 2020 рік
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ірина Легка, 

Завідувач сектором із забезпечення зв’язків зі ЗМІ Херсонського апеляційного суду

Під час зборів суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду було обговорено стан здійснення правосуддя у справах і матеріалах кримінального судочинства та про адміністративні правопорушення у 2020 році.

Як зазначив під час доповіді голова ККС ВС Станіслав Кравченко, у звітному періоді до судів надійшло 2 млн 76 тис. справ і матеріалів кримінального судочинства та про адміністративні правопорушення.

Згідно зі статистичними даними касаційні скарги задоволено та судове рішення скасовано у 844 кримінальних провадженнях, або 32,5 % від загальної кількості судових рішень, переглянутих у касаційному порядку. 

Суди Херсонської області серед кращих за результатами перегляду рішень суду першої та апеляційної інстанцій. Так, найменший відсоток осіб, стосовно яких скасовано судові рішення відмічався в судах Тернопільської – 13,2 % (5 із 38), Херсонської – 18,6 % (16 із 86), Запорізької – 20,9 % (37 із 177) та Полтавської – 21,4 % (21 із 98) областей.

При цьому, за результатами розгляду касаційних скарг найменший відсоток осіб, стосовно яких було скасовано судові рішення суду апеляційної інстанції, зафіксовано в судах Херсонської – 18,4 % (9 із 49), Черкаської – 21,7 % (5 із 23), Запорізької – 22 % (24 із 109), Полтавської – 22 % (11 із 50) та Івано-Франківської – 24,1 % (7 із 29) областей.

Кількість скасованих судом касаційної інстанції судових рішень у кримінальних провадженнях є важливим показником якості та ефективності здійснення правосуддя, законності, обґрунтованості та справедливості судових рішень, переглянутих в касаційному порядку.

І в цьому Херсонський апеляційний суд, незважаючи на значне навантаження на суддів та проблеми кадрового забезпечення, є кращим апеляційним судом серед судів апеляційної інстанції, які мали найменший відсоток скасувань судових рішень у кримінальних провадженнях за результатами касаційного перегляду.

Так, до Херсонського апеляційного суду у 2020 році надійшло на 2,2% більше справ та матеріалів кримінального судочинства, ніж протягом 2019 року, у тому числі з урахуванням кримінальних проваджень, направлених для розгляду після зміни підсудності.

І при збільшенні надходження справ, суддям судової палати з розгляду кримінальних справ Херсонського апеляційного суду у 2020 році вдалося досягти високих показників розгляду кримінальних проваджень, зокрема 96,7% від усієї кількості справ та матеріалів кримінального судочинства, які перебували в провадженні апеляційного суду, було розглянуто у 2020 році, що на 0,1 % більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Тож попри труднощі, викликані недоукомплектованістю суду, значним навантаженням, недофінансуванням, особливостями організації роботи суду у зв’язку із вжиттям заходів безпеки та запобігання поширенню інфекційних захворювань, Херсонський апеляційний суд докладає усіх зусиль аби забезпечити якісне та ефективне здійснення судочинства з дотриманням розумних строків розгляду справ, а також створенням належних та безпечних умов для доступу громадян до правосуддя.

Детальніше переглянути Аналіз здійснення правосуддя Касаційним кримінальним судом у складі Верховного Суду у 2020 році можна за посиланням.

Використано інформацію ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Автор: Ірина Легка
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді