У РСУ обговорили питання виконавчих команд у судовому управлінні

13:05, 10 сентября 2021
Експерти українсько-канадського Проєкту підтримки судової реформи в Україні розробили рекомендації.
У РСУ обговорили питання виконавчих команд у судовому управлінні
Джерело фото: РСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 9 вересня, голова Рада суддів України Богдан Моніч та члени РСУ взяли участь в презентації проекту Рекомендацій щодо внесення змін до нормативно-правових актів, якими регламентуються ролі та обов’язки голів судів та керівників апаратів. Про це повідомляє пресслужба РСУ.

Рекомендації були розроблені експертами українсько-канадського Проєкту підтримки судової реформи в Україні на основі проведеного дослідження щодо взаємодії та розподілу повноважень між головою суду та керівником апарату.

Вітаючи учасників обговорення, голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що вказане питання має надзвичайно важливе значення для організації роботи в судах.

«Розмежування повноважень між головою суду та керівником апарату до цього часу залишається досить спірним питанням, хоча відповідна посада і поняття апарату суду в Україні введені вже досить давно. Тому, обговорюючи цю тематику, ми чітко розуміємо, що в суді має працювати саме команда з голови суду і керівника апарату. Й успішність цієї команди буде, безумовно, залежати як від лідерських якостей голови суду, так і від уміння організовувати роботу працівників керівником апарату суду. Тому питання розвитку управлінського партнерства в українських судах на часі і сподіваюсь, що обговорення буде цікавим як членам Ради, які беруть участь в обговоренні, так і керівникам апарату судів, і суддям», - зазначив Богдан Моніч.

Щодо самих Рекомендацій, то ще у серпні 2019 року за підтримки українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні було проведено дослідження щодо взаємодії та розподілу повноважень між головою суду та керівником апарату. Ці результати канадські партнери представили в листопаді того ж року під час круглого столу з обговорення питань управління в суді командою лідерів «голова суду - керівник апарату». Планувалося провести цілий ряд навчальних семінарів з озвученої тематики, але тоді корективи внесла пандемія.

Як зазначила Наталія Городецька, старша менеджерка міжнародних програм Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади, Проєкт пропонує Рекомендації щодо можливих шляхів реагування на управлінські недоліки і сприяння запровадженню механізму управлінського партнерства у судах України.

З канадського боку їх представлятимуть: Пітер Соломон - почесний професор політології, права та кримінології Університету Торонто, суддя Дерік Грін - Апеляційний суд провінції Ньюфаундленд та Лабрадор, Памела Райдер Лахі - експертка з судового адміністрування, екс-головна адміністраторка судів провінції Ньюфаундленд та Лабрадор й Людмила Чернявська, координаторка з питань судового адміністрування та гендерної політики.

«Наші рекомендації базуються на наступних основоположних припущеннях і принципах, а саме: управлінське партнерство, гнучкість, уникнення жорсткого розмежування функцій і обов’язків, повноваження щодо делегування, гарантія не звільнення керівника апарату, навчання, просвітницька робота, елементи належної практики управління роботою суду, задавання тону на найвищому рівні – і саме навколо цього буде точитися наша дискусія», - сказала Наталія Городецька.

З огляду на тему обговорення, від Ради суддів України в ньому взяли участь члени Ради: Іван Колісник, Костянтин Кобилянський, Олексій Грубник, Дмитро Мовчан, Асен Адамов та Світлана Олійник.

Захід було організовано Радою суддів України спільно з українсько-канадським Проєктом підтримки судової реформи в Україні, до якого були запрошені керівники ДСА України, Національної школи суддів України та представники судів.

Раніше ми писали, що з’явилось рішення РСУ про внесення змін в Положення про помічника судді.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Костін
    Андрій Костін
    Генеральний прокурор України
  • Юрій Жизнєвський
    Юрій Жизнєвський
    голова Житомирського апеляційного суду
  • Микола Мойсюк
    Микола Мойсюк
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Олена Соколенко
    Олена Соколенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ростислав Кузан
    Ростислав Кузан
    суддя Львівського окружного адміністративного суду