ВРП взяла участь у форумі суддів «Здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України»

18:40, 16 сентября 2021
Робота суддів на сході України надзвичайно відповідальна та цінна, адже на них покладений обов’язок здійснювати правосуддя в умовах збройного конфлікту.
ВРП взяла участь у форумі суддів «Здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член ВРП Лариса Швецова взяла участь у форумі суддів «Здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України». Про це повідомляє пресслужба Вищої ради правосуддя.

Швецова зазначила, що робота суддів у судах, розміщених на території Луганської та Донецької областей, надзвичайно відповідальна та цінна, адже на них покладений обов’язок здійснювати правосуддя в умовах збройного конфлікту.

«До ВРП зверталися суди Донецької і Луганської областей та повідомляли про нестачу коштів на виплату заробітної плати працівникам апаратів судів», - зазначила Швецова та звернула увагу на проблеми, зумовлені недостатнім фінансуванням.  

Також посадовиця нагадала, що з метою забезпечення виплати заробітної плати працівникам апаратів місцевих та апеляційних судів до кінця 2021 року з урахуванням стимулюючих виплат не менше 20 % від посадового окладу, 9 вересня 2021 року Рада вирішила погодити відповідний перерозподіл видатків державного бюджету в розрізі судів і територіальних управлінь Державної судової адміністрації України. За її словами, 16 вересня 2021 року ВРП також погодила перерозподіл коштів, які надійшли до спецфонду від судового збору. Ці кошти мають бути спрямовані на оплату судами комунальних послуг, а також на забезпечення впровадження модулів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Окрім цього, Лариса Швецова зазначила, що Рада вживає всіх залежних від неї заходів для забезпечення здійснення правосуддя у судах. Зокрема, на підставі подань ДСА України ВРП оголошує процедуру відрядження суддів на роботу до судів східного регіону. 19 листопада 2020 року Вища рада правосуддя відрядила двох суддів до Станично-Луганського районного суду Луганської області шляхом тимчасового переведення. Завдяки цьому відновлено здійснення правосуддя у цьому суді.

«На жаль, саме у Донецькій і Луганській областях є суди, у яких не здійснюється судочинство через відсутність суддів», – констатувала вона.

За словами члена ВРП, після офіційного початку функціонування окремих модулів ЄСІТС з 4 жовтня 2021 року доступ громадян до правосуддя буде спрощений. Вона розповіла про етапи нормативного регулювання поетапного впровадження модулів ЄСІТС та висловила подяку народному депутату України Роману Бабію за розроблення відповідного закону, а також поінформувала про роботу Координаційного комітету з питань реалізації та впровадження цифрового проекту, який діє при ВРП.

Лариса Швецова нагадала, що у серпні цього року Вища рада правосуддя затвердила Положення про функціонування  окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, яким встановлено порядок та основні засади функціонування в судовій владі цифрових систем та сервісів. Наразі вже доступні Електронний кабінет, підсистема «Електронний суд»,  підсистема відеоконференцзв’язку. З 2010 року працює автоматизована система документообігу суду, Єдиний державний реєстр судових рішень, портал «Судова влада України».

Член ВРП зауважила, що наразі триває робота над розробленням модуля «Діловодство», та наголосила, що під час доопрацювання цієї підсистеми потрібно передбачити функції, які б спрощували роботу суддів, зокрема давали змогу акумулювати у цій системі інформацію щодо наявних проваджень стосовно сторін, які звернулися до суду, та інформацію з демографічного реєстру, реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстру обтяжень рухомого майна тощо.

Швецова закликала суддів активно долучатися до вдосконалення як Положення про функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, так і самих підсистем, адже саме судді щодня користуються електронними сервісами та знають, як зробити їх більш зручними.

Форум відбувається у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. До обговорення запрошені представники суддівської системи різних інстанцій, представники профільних громадських організацій, міжнародні партнери.

Також «Судово-юридична газета» писала, що ВРП внесе Зеленському подання про призначення судді до Хмельницького окружного адмінсуду.

Крім того, ми повідомляли, що п’ять суддів, у тому числі двоє суддів Верховного Суду, звільнилися у відставку.

Додамо, що ВРП продовжила строк надання суддями згоди на відрядження до двох судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси