Проблема невиконання судових рішень в Україні не вирішується зусиллями лише однієї гілки влади: потрібна консолідація

19:10, 16 сентября 2021
Секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк виступив із доповіддю на тему «Як підвищити рівень виконання судових рішень в Україні».
Проблема невиконання судових рішень в Україні не вирішується зусиллями лише однієї гілки влади: потрібна консолідація
Джерело фото: Верховний Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд повідомляє, що секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Володимир Погребняк сказав, що проблема невиконання судових рішень в Україні не вирішується зусиллями лише однієї гілки влади: потрібна консолідація. Про це він заявив під час V Конференції з виконавчого провадження, яка відбулася 15 вересня 2021 року.

Володимир Погребняк виступив із доповіддю на тему «Як підвищити рівень виконання судових рішень в Україні». Спікер зазначив, що окреслена проблема не вирішується вже протягом тривалого часу, тому для осмислення її причин варто враховувати історично-культурний контекст становлення самого виконавчого провадження.

«На ранніх етапах становлення виконавчого провадження, пов’язаного з феодальною ідеологією, характерним є домінування стягувача над боржником. І лише еволюційна рецепція природного права світовими правовими системами, відображена згодом у Конституції України, збалансувала права боржника щодо стягувача. Однак історичну спадковість сучасного українського суспільства не варто оцінювати як таку, що сформована переважно в часи Радянського Союзу. Хоча, на моє переконання, саме радянський період мав найбільший вплив на формування тих історичних, ментальних і культурних наративів, які нині «якорять» нас і перешкоджають розв’язанню цієї проблеми. Очевидно, що часовий зріз для аналізу причин неефективності системи виконання судових рішень має бути значно ширшим. Це дало б змогу осягнути певні риси національної ментальності, культури та ідентичності», – переконаний суддя КГС ВС.

Окрім того, Володимир Погребняк розповів про законодавчі ініціативи щодо запровадження інституту медіації та виокремив проміжні результати реформи виконавчого провадження, а саме: впровадження єдиного реєстру боржників; удосконалення чинної електронної взаємодії з іншими державними органами; забезпечення належного виконання судових рішень про стягнення аліментів і заробітної плати; впровадження інституту приватних виконавців тощо.

Також, на думку доповідача, серед очевидних позитивних показників підвищення рівня виконання судових рішень в Україні – реалізація приватного виконавчого провадження.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП взяла участь у форумі суддів «Здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України».

Додамо, що збори суддів КАС ВС внесли зміни до персонального складу судових палат.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді