«Ми збережемо золотий фонд працівників апаратів судів!»: Олег Прудивус прокоментував законопроект щодо оплати праці

13:06, 17 ноября 2021
Олег Прудивус наголосив, що визначення розміру оплати праці у профільному спеціальному законі сприятиме незалежності судової влади.
«Ми збережемо золотий фонд працівників апаратів судів!»: Олег Прудивус прокоментував законопроект щодо оплати праці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Результатом тісної співпраці Вищої ради правосуддя з парламентарями профільного правового комітету, ДСА, та Головою Ради суддів України Богданом Монічем у межах робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні стало розроблення та реєстрація надзвичайно важливого законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів» (№ 6311).

Про це сказав член ВРП Олег Прудивус у коментарі пресофісу Ради, інформує ВРП.

Він висловив вдячність співавторам законопроекту, народним депутатам України: Сергію Демченку, Андрію Костіну, Денису Маслову, Володимиру Ватрасу та Роману Бабію за розуміння важливості врегулювання на законодавчому рівні питання оплати праці працівників апаратів судів та конструктивний підхід до вирішення проблем, які впливають на доступ до правосуддя.

«Наразі у судах критична ситуація не лише через гострий дефіцит суддів, а й через масовий відтік з апаратів судів кваліфікованих працівників. Державні службовці та працівники патронатної служби, від яких значною мірою залежить робота суду, звільняються через низький рівень заробітної плати, адже стимулюючі виплати за нинішнього правового регулювання є непрогнозованими і часто не виплачуються через нестачу коштів. Тож існує надзвичайна потреба у невідкладному вирішенні цієї проблеми», – сказав Олег Прудивус.

На його переконання, запровадження сучасного справедливого та прозорого підходу до оплати праці, а саме встановлення нової системи визначення розміру заробітної плати зі збільшенням розміру базового окладу, дасть змогу зберегти кадровий потенціал, а також укомплектувати суди фаховими юристами.

Крім того, Олег Прудивус наголосив, що визначення розміру оплати праці у профільному спеціальному законі сприятиме незалежності судової влади.

За інформацією народного депутата Сергія Демченка, законопроектом передбачені такі зміни:

- розмір посадового окладу у судах установлюється Законом України «Про судоустрій і статус суддів»;

- мінімальний розмір посадового окладу державного службовця апарату місцевого загального суду, посада якого віднесена до найнижчої за умовами оплати праці посади державної служби, встановлюється на рівні 20 % від базового розміру посадового окладу судді місцевого суду;

- мінімальний розмір посадового окладу працівника патронатної служби апарату місцевого загального суду становить 25 % від встановленого законом базового розміру посадового окладу судді місцевого суду;

- у судах, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або декількох областей, до вказаного вище окладу застосовується коефіцієнт 1,5;

- для Верховного Суду, вищого спеціалізованого суду такий коефіцієнт становить 2;

- для кожної наступної за рівнем оплати праці посади державного службовця розмір оплати збільшується на 5 % по відношенню до попередньої посади службовця цього суду;

- встановлюються регіональні коефіцієнти. Зокрема, розмір оплати праці працівників судів, розташованих у містах з населенням від 100 тис. осіб, додатково збільшується на 10 %, з населенням від 500 тис. осіб – на 20 %, від 1 млн осіб – на 25 %.

Олег Прудивус нагадав, що з метою забезпечення виплати заробітної плати працівникам апаратів місцевих та апеляційних судів до кінця 2021 року з урахуванням стимулюючих виплат не менше 20 % від посадового окладу, Вища рада правосуддя вирішила погодити відповідний перерозподіл видатків державного бюджету в розрізі судів і територіальних управлінь Державної судової адміністрації України у сумі 229 504,8 тис. гривень. 

Водночас член ВРП зазначив, що навіть з урахуванням 20 % стимулюючих виплат заробітна плата працівників апаратів судів залишиться надзвичайно низькою.

«Сподіваюся, Парламент підтримає ініціативу правового комітету, законопроект буде схвалений і працівники апаратів судів гарантовано отримуватимуть конкурентну заробітну плату та забезпечуватимуть дієздатність судів. Таким чином нам вдасться зберегти золотий фонд у апаратах судів», – зазначив Олег Прудивус.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області