Верховний Суд опридюднив щотижневий огляд рішень

15:31, 17 ноября 2021
Рішення були ухвалені за період із 8 до 12 листопада 2021 року.
Верховний Суд опридюднив щотижневий огляд рішень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

9 листопада 2021 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розглянув справу за позовом фермерського господарства до сільської ради про визнання укладеною додаткової угоди про поновлення договору оренди землі. Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

Суди попередніх інстанцій відмовили в задоволенні позову, вказавши на те, що сторони не досягли згоди щодо поновлення договору оренди землі, а сільська рада висловила своє заперечення щодо поновлення договору, направивши орендареві лист із відповідним повідомленням.

КГС ВС скасував ці рішення та задовольнив позов, визнавши додаткову угоду про поновлення договору укладеною з викладенням її тексту в резолютивній частині постанови.

Верховний Суд дійшов висновку, що суди, встановивши всі обставини справи, неправильно застосували норми права щодо поновлення договорів оренди землі.

КГС ВС звернув увагу, що у цій справі сільська рада не приймала рішення про відмову в поновленні договору, як вимагається нормою права, а лише повідомила орендаря про таку відмову.

(Постанова КГС ВС від 9 листопада 2021 року у справі № 917/104/20)

11 листопада Касаційний адміністративний суд у складі ВС відмовив у задоволенні позову Донецької регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – за життя», що просила визнати протиправним та нечинним Указ Президента України від 26 травня 2021 року № 210/2021 «Про утворення військово-цивільної адміністрації», відповідно до якого утворено Слов’янську міську військово-цивільну адміністрацію Краматорського району Донецької області.

Зважаючи на статус і призначення військово-цивільних адміністрацій, що утворюються як тимчасовий вимушений захід для забезпечення безпеки та нормалізації життєдіяльності населення у певному районі, ураховуючи, що саме Президент України є гарантом безпеки та незалежності держави, законодавець саме на виконання норм статей 102, 106 Конституції України визначив право Президента України, у разі потреби, приймати рішення про утворення тимчасових державних органів.

У зв’язку з нездійсненням міською радою м. Слов’янська Донецької області та її виконавчими органами покладених на них Конституцією України та законами України повноважень та зважаючи, що м. Слов’янськ розташовано в зоні, на яку поширюється дія Закону України «Про військово-цивільні адміністрації», прийняття Президентом України рішення щодо утворення в м. Слов’янську військово-цивільної  адміністрації є законним та обґрунтованим.

(Рішення КАС ВС від 11 листопада 2021 року у справі № 9901/252/21)

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Велика Палата ВС розгляне справу щодо оскарження Указу Президента, яким скасовано призначення судді КСУ.

Додамо, 2 листопада, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду продовжив розгляд справи № 9901/43/21 за позовом Олександра Тупицького щодо оскарження Указу Президента України від 29 грудня 2020 року № 607/2020 «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України» (про відсторонення від посади судді строком на два місяці) з моменту його прийняття.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва