ВП ВС відступила від висновків ВСУ щодо обчислення одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби

13:11, 2 декабря 2021
Структура грошового забезпечення військовослужбовців визначена законом і не може бути звужена нормами підзаконних нормативно-правових актів.
ВП ВС відступила від висновків ВСУ щодо обчислення одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Чи входить щомісячна додаткова грошова винагорода до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з якого обчислюється одноразова грошова допомога при звільненні з військової служби? Відповідь на це запитання дала Велика Палата Верховного Суду, розглянувши справу № 825/997/17. Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

Ця справа ініційована військовою, яка проходила службу в Збройних Силах України, а 23 травня 2017 року була звільнена з військової служби в запас. Після звільнення вона звернулася до військової частини із заявою про перерахунок одноразової грошової допомоги при звільненні з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди. У відповідь військова частина зазначила про відсутність законних підстав для включення щомісячної додаткової грошової винагороди у склад грошового забезпечення, з якого нараховується одноразова грошова допомога при звільненні.

Позивачка оскаржила дії військової частини до суду. Суд першої інстанції позов задовольнив, а суд апеляційної інстанції, керуючись висновком Верховного Суду України (ВСУ), скасував це судове рішення та відмовив у задоволенні позову.

Касаційний адміністративний суд у складі ВС передав цю справу на розгляд Великої Палати ВС, посилаючись на необхідність відступу від правового висновку ВСУ. За цим висновком, щомісячна додаткова грошова винагорода має тимчасовий характер, оскільки виплата такої винагороди дозволена за наявності наказу командира залежно від настання спеціальних обставин, її розмір не є фіксованим, а виплата не є щомісячною, тому вона не включається до складу грошового забезпечення, з якого обчислюється одноразова грошова допомога при звільненні з військової служби.

Велика Палата ВС звернула увагу на те, що структура грошового забезпечення військовослужбовців визначена законом, а тому не може бути звужена нормами підзаконних нормативно-правових актів.

Згідно з висновком ВП ВС щомісячна додаткова грошова винагорода відповідає ознакам щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, оскільки є щомісячною та має постійний характер.

Отже, щомісячна додаткова грошова винагорода входить до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з якого обчислюється одноразова грошова допомога при звільненні з військової служби.

ВП ВС відступила від висновків щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладених ВСУ в постановах від 4 листопада 2014 року у справі № 21-473а14, від 3 березня 2015 року у справі № 21-32а15 та від 19 травня 2015 року у справі № 21-466а15.

Ураховуючи вищевикладене, Велика Палата ВС скасувала постанову апеляційного суду та залишила в силі постанову суду першої інстанції про задоволення позову.

Постанова ВП ВС від 10 листопада 2021 року у справі № 825/997/17 (провадження № 11-281апп21).

Із цією та іншими правовими позиціями Верховного Суду можна ознайомитися в Базі правових позицій Верховного Суду.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВС висловився щодо отримання військовослужбовцем житлового приміщення для постійного проживання.

Нагадаємо, що Рада прийняла закон про службу військового капеланства.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Костін
    Андрій Костін
    Генеральний прокурор України
  • Юрій Жизнєвський
    Юрій Жизнєвський
    голова Житомирського апеляційного суду
  • Микола Мойсюк
    Микола Мойсюк
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Олена Соколенко
    Олена Соколенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ростислав Кузан
    Ростислав Кузан
    суддя Львівського окружного адміністративного суду