Син звернувся до суду, так як не зміг зареєструвати факт смерті матері у відділі ДРАЦС: що вирішив суд

15:21, 28 июня 2022
Суд встановив факт смерті уродженки Ярмолинеччини у Маріуполі.
Син звернувся до суду, так як не зміг зареєструвати факт смерті матері у відділі ДРАЦС: що вирішив суд
Джерело фото: elitepropertyslovenia.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ярмолинецький районний суд встановив факт смерті 82-річної громадянки України, уродженки Ярмолинецького району, у м. Маріуполі Донецької області 24 березня 2022 року.

Про це повідомляє пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

Із заявою до суду звернувся її син, котрий наразі має статус внутрішньо переміщеної особи й знайшов прихисток на батьківщині матері. Пояснив, що вона померла у тимчасово окупованому Маріуполі 24 березня 2022 року. Але він не може зареєструвати її смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, оскільки не має можливості отримати необхідні для цього медичні документи. Тому факт смерті матері просить встановити суд ­– це потрібно для одержання свідоцтва про її смерть згідно з вимогами українського законодавства.

«Суд звертає увагу, що 24 лютого 2022 року на території України введений воєнний стан через військову агресію Російської Федерації і у зв’язку з бойовими діями у Маріуполі заявник не мав можливості отримати лікарське свідоцтво чи фельдшерську довідку про смерть матері, акт судово-медичної експертизи – документи, які можуть бути підставою для державної реєстрації смерті», - сказано у повідомленні.

«Оскільки [громадянка України] 1939 року народження померла на території тимчасово окупованої частини України, а саме в м. Маріуполь, яке перебуває в блокаді, її смерть не може бути зареєстрована в органах ДРАЦСу на підставі акту про настання смерті. Тому, вимоги заявника про встановлення факту [її] смерті, підлягають задоволенню», – констатує суд.

Зазначається, що рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Також ми повідомляли, що Парламент проголосував за спрощення процедури встановлення юридичних фактів народження та смерті в межах території, на якій діє воєнний стан.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси