Конкурс в Верховный Суд: правила подачи документов и заполнения деклараций

15:50, 21 ноября 2016
На сайте Высшей квалификационной комиссии судей Украины размещен перечень вопросов, связанных с заполнением и подачей деклараций родственных связей и деклараций добросовестности, а также ответы на них.
Конкурс в Верховный Суд: правила подачи документов и заполнения деклараций
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайте Высшей квалификационной комиссии судей Украины размещен перечень вопросов, связанных с заполнением и подачей деклараций родственных связей и деклараций добросовестности, а также ответы на них. 

За неподачу деклараций добросовестности и родственных связей в срок судья будет уволен.

 

Питання

Відповідь

Чи можливе надсилання декларацій доброчесності судді, родинних зв’язків судді, родинних зв’язків кандидата на посаду судді засобами поштового зв’язку (за відсутності можливості заповнення їх на офіційному веб-сайті Комісії)?

Так, можливо. Відповідно до пунктів 41, 43 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вища кваліфікаційна комісія суддів України у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом здійснює організаційно-технічні заходи, необхідні для заповнення декларації родинних зв’язків судді (кандидата на посаду судді) та декларації доброчесності судді на офіційному веб-сайті Комісії.

До виконання зазначених заходів декларації родинних зв’язків судді (кандидата на посаду судді) та декларації доброчесності судді подаються у паперовій формі.

Чи можливе заповнення бланків декларацій доброчесності судді, родинних зв’язків судді, родинних зв’язків кандидата на посаду судді не власноручно, а на комп’ютері?

Так, можливо. В такому випадку для підтвердження достовірності інформації, зазначеної суддею (кандидатом на посаду судді) у декларації, кожну її сторінку необхідно засвідчити підписом.

Чи можливе заповнення та надання двосторонніх бланків декларацій доброчесності судді, родинних зв’язків судді, родинних зв’язків кандидата на посаду судді?

Ні. Документи повинні бути оформлені на одній стороні аркушу паперу формату А4.

За який період подається декларація доброчесності судді?

Відповідно до пункту 5 Правил заповнення та подання форми декларації доброчесності судді у разі заповнення Декларації вперше у ній зазначаються твердження щодо обставин, які мали місце упродовж усього життя особи, яка її заповнює.

У подальшому декларація подається щорічно з твердженнями, актуальними станом на 31 грудня звітного року.

У декларації доброчесності судді вбачаються незрозумілими роз’яснення, що містяться у пункті 7 Правил заповнення та подання форми декларації доброчесності судді.

У разі відповіді «Підтверджую» на запитання 8 декларації доброчесності судді запитання 9 не заповнюється.

У разі відповіді «Підтверджую» на запитання 15 цієї декларації запитання 16 не заповнюється.

У разі відповіді «Підтверджую» на запитання 22 цієї декларації запитання 23 не заповнюється.

За який період подається декларація родинних зв’язків судді (кандидата на посаду судді)?

Декларація родинних зв’язків судді (кандидата на посаду судді) подається із зазначенням відомостей за останні п’ять календарних років.

У декларації родинних зв’язків кандидата на посаду судді зазначаються відомості, актуальні на час її подання.

Актуальними є відомості, які мали місце упродовж року, в якому її заповнено, до дати її подання.

Чи дозволяється додавання окремих рядків в декларації родинних зв’язків судді (кандидата на посаду судді) у позиції «Надаю відомості про осіб, з якими у мене наявні родинні зв’язки»?

Так, дозволяється.

Чи потрібно зазначати в декларації родинних зв’язків судді (кандидата на посаду судді) відомості стосовно осіб, які померли?

Так, потрібно.

У розділі ІІ декларації родинних зв’язків судді (кандидата на посаду судді) зазначаються відомості про всіх осіб, з якими у судді є родинні зв’язки, незалежно від факту спільного проживання?

До осіб, з якими у кандидата на посаду судді є родинні зв’язки, належать:

а) чоловік, дружина, а також родичі кожного з подружжя чи родичі осіб, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі з суддею (батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, двоюрідний брат, двоюрідна сестра, усиновлювач, усиновлений);

б) інші близькі особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки із суддею (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких із суддею не мають характеру сімейних), зокрема, особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі із суддею.

Інформація про осіб, вказаних у пункті «а» зазначається не залежно від факту спільного проживання.

Чи можливо внести зміни до декларації родинних зв’язків судді (кандидата на посаду судді) та у який термін?

Декларація родинних зв’язків судді (кандидата на посаду судді), подана у рамках проведення конкурсу до Верховного Суду, зміні чи уточненню не підлягає.

Чи можливо внести зміни до декларації доброчесності судді та у який термін?

Відповідно до пункту 4 Правил заповнення та подання форми декларації доброчесності судді зміни, доповнення чи уточнення, вказаних у Декларації відомостей, не допускається.

Коли будуть завершені організаційно-технічні заходи, необхідні для заповнення декларації на офіційному веб-сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України?

Відповідно до підпункту 2 пункту 41 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вищій кваліфікаційній комісії суддів України необхідно у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом здійснити організаційно-технічні заходи, необхідні для заповнення декларації родинних зв’язків судді (кандидата на посаду судді) та декларації доброчесності судді на офіційному веб-сайті Комісії.

Напомним, 31 октября 2016 года Высшей квалификационной комиссией судей было принято решение об утверждении форм деклараций родственных связей судьи и кандидата на должность судьи, формы декларации добросовестности судьи и их публикации на своем официальном сайте.

Ознакомиться с утвержденными формами деклараций возможно по следующим ссылкам:

декларация родственных связей судьи;
декларация родственных связей кандидата на должность судьи;
декларация добросовестности судьи.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді