Моральне відшкодування за несплату аліментів: рішення суду

20:41, 1 декабря 2018
Мати дитини просила стягнути з її батька 67 тис. грн несплачених аліментів. Апеляційний суд знайшов підтвердження боргу лише на суму 26 тис. грн.
Моральне відшкодування за несплату аліментів: рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хмельницький апеляційний суд стягнув з чоловіка на користь матері його дитини 25 967,74 грн заборгованості за аліментами і 19 800 грн пені за прострочення їх сплати. Своєю постановою колегія суддів змінила рішення першої інстанції, оскільки ці суми були обраховані неправильно. Про це повідомляє прес-служба суду.

Так, мати дівчинки просила стягнути з її батька понад 67 тис. грн несплачених аліментів за період 2007-2018 років, понад 19 тис. грн пені та 50 тис. грн моральної шкоди. Хмельницький міськрайонний суд задовольнив ці вимоги частково, а у стягненні моральної шкоди взагалі відмовив. Таке рішення не задовольнило жодну зі сторін, відтак обидві оскаржили його.

Апеляційний суд знайшов підтвердження боргу лише на суму 25 967,74 грн, врахувавши надані відповідачем письмові докази про переказ коштів, які відхилив як державний виконавець, так і суд першої інстанції. Під час обрахунку пені колегія служителів Феміди використала формулу, описану в постанові Верховного Суду 2018 року, і за нею нарахувала понад 800 тис. грн Однак, оскільки позивачка просила стягнути лише 19 800 грн, то саме цю суму їй і присудили.

Відносно ж моральної шкоди суд зазначив, що право на таке відшкодування у разі несплати аліментів законом не передбачено.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що з 1 грудня в Україні збільшать розмір аліментів. На даний момент мінімальний розмір аліментів прив'язаний до прожиткового мінімуму дитини. В кожному конкретному випадку розмір виплат визначає суд. Однак законом встановлена мінімальна межа. З 1 грудня виплати підвищать на 100 грн.

Також ми писали, чим керується суд при визначенні місця проживання дитиниУ вирішенні справ про визначення місця проживання дитини є лише один головний критерій — це інтереси дитини. Тонкощі матеріального та процесуального права, яке регулює дану категорію цивільних справ, обговорили учасники правового практикуму, про що повідомила прес-служба Чернігівського апеляційного суду.

Ще раніше ми повідомляли, що в Касаційному цивільному суді ВС в рамках правового практикуму науковці, судді та представники уряду обговорили особливості розгляду справ, що виникають із сімейних правовідносин.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Костін
    Андрій Костін
    Генеральний прокурор України
  • Юрій Жизнєвський
    Юрій Жизнєвський
    голова Житомирського апеляційного суду
  • Микола Мойсюк
    Микола Мойсюк
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Олена Соколенко
    Олена Соколенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ростислав Кузан
    Ростислав Кузан
    суддя Львівського окружного адміністративного суду