Кримінальна відповідальність за необережний злочин: ВС роз’яснив важливий аспект

15:30, 27 февраля 2019
Верховний Суд розглянув касацію у справі про вибух гармати на масовому святкуванні на Хмельниччині.
Кримінальна відповідальність за необережний злочин: ВС роз’яснив важливий аспект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд ухвалив постанову щодо кримінальної відповідальності за необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження. Про це повідомляє прес-служба ВС.

Необережний злочин містить як умисне вчинення особою певної дії або послідовності дій, фактичну сторону яких особа усвідомлює та результат яких передбачає й бажає досягнути, так і наслідки, що не охоплювалися умислом винної особи. Отже, необережний злочин відрізняється від умисного лише з огляду на ставлення винної особи до наслідків своїх дій, хоча самі дії в обох випадках вчиняються свідомо.

Якщо для вчинення запланованих дій особа користується допомогою іншої особи, ця обставина не виключає причинного звязку між діями першої особи та тим результатом, досягнення якого вона усвідомлювала та охоплювала своїм умислом. Крім того, така усвідомлена поведінка особи може виражатися не тільки у фізичних діях, а й у командах, проханнях, вказівках, адресованих іншим особам, яких вона залучає для здійснення певних елементів запланованої діяльності. Якщо внаслідок таких усвідомлених дій особи, які охоплювали також і допомогу інших осіб, настає результат, якого вона не передбачала, хоча повинна була і могла передбачити, між діями такої особи та наслідками цих дій існує причинний зв’язок у формі необережності.

Такий висновок зробила колегія суддів першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, розглянувши касаційну скаргу захисника засудженого на вирок місцевого суду та ухвалу апеляційного суду.

Відповідно до вироку суду першої інстанції, особа була засуджена за вчинення злочинів, передбачених ст. 128 (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) та ч. 1 ст. 263 (незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. Чоловік був визнаний винним, зокрема, в тому, що він встановив і зарядив саморобну гармату під час масового заходу в одному з сіл Хмельницької області, а інша особа за його командою запалила ґніт гармати. Внаслідок вибуху гармата розірвалася на частини, одна з яких влучила в людину, завдавши їй тяжких та середньої тяжкості тілесних ушкоджень.

Апеляційний суд залишив без змін вирок місцевого суду.

У касаційній скарзі сторона захисту на обґрунтування своєї позиції в частині неправильного засудження особи за ст. 128 КК України, зокрема, зазначила, що оскільки ґніт, який був пусковим механізмом гармати, запалила інша особа, а не засуджений, причинного звязку між його діями та наслідками, спричиненими вибухом гармати, немає.

Колегія ККС ВС зазначила, що суди першої та апеляційної інстанцій визнали встановленими такі обставини: обвинувачений на власному автомобілі прибув на місце події та особисто привіз із собою саморобну гармату, а також порох з метою використання їх для проведення салютних пострілів. Для здійснення такого пострілу він особисто зарядив ствол гармати, а потім попросив іншу особу запалити ґніт, що вона й зробила. Це призвело до описаних вище наслідків.

Як зазначається у постанові ВС, така послідовність подій, без сумніву, свідчить про те, що здійснення пострілу з гармати передбачалося і охоплювалося умислом засудженого, а інша особа, яку він залучив, діяла відповідно до його наміру та вказівок. Таким чином, суди першої та апеляційної інстанцій правильно встановили причинний зв’язок між діями засудженого та здійсненням запланованого ним пострілу з гармати.

Те, що в результаті запланованого засудженим пострілу гармату розірвало на частини і потерпілий отримав тілесні ушкодження, суди першої та апеляційної інстанцій правильно кваліфікували як необережне тілесне ушкодження, оскільки такого наслідку своїх умисних дій засуджений не передбачав, хоча повинен був і міг передбачити.

Отже, дії засудженого, спрямовані на здійснення пострілу, та наслідки цих дій перебувають у прямому причинному зв'язку. А тому суд першої інстанції правильно застосував закон про кримінальну відповідальність, з чим обґрунтовано погодився апеляційний суд.

ВС залишив без змін судові рішення місцевого та апеляційного судів.

З повним текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що прес-служба ВС опублікувала дайджест судової практики Великої Палати Верховного Суду за 2018 рік у справах, що стосуються застосування правових норм у кримінальних провадженнях.

Також ми повідомляли, що Велика Палата ВС надала висновок щодо звільнення від кримінальної відповідальності при примиренні сторін. Під час примирення лише сам потерпілий може виражати свою волю, а не інші особи, які є його представниками.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва