Суд пояснив, що комунальні послуги не мають права відключити за борги

14:03, 1 сентября 2019
Дії підприємства по відключенню квартири позивача від центральної міської каналізації є неправомірними.
Суд пояснив, що комунальні послуги не мають права відключити за борги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Позивач просив суд зобов`язати КП «Чернігівводоканал» (відповідач) усунути перешкоди в користуванні каналізаційною трубою в квартирі, що належить йому на праві власності, безкоштовно здійснивши детампонування каналізаційної труби. Про це повідомляє Протокол.

Пояснюючи свої дії, відповідач вказував на обов`язок споживача послуг сплатити борг за надані послуги, що випливає з вимог ст.ст.322, 509, 525, 526 ЦК України, Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Правил надання послуг централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води і водопостачання». За поясненнями відповідача, у серпні та жовтні 2018 року на адресу позивача було направлено попередження про відключення квартири позивача від каналізації у випадку несплати заборгованості, а у лютому 2019 року - вимога про добровільну сплату суми боргу, в якій також попереджено про звернення до суду або обмеження надання послуг в частині водовідведення (закриття каналізаційного випуску з житлового приміщення) у випадку несплати заборгованості. Згідно акту КП «Чернігівводоканал» від 19 березня 2019 року позивач має заборгованість на суму 2774 грн на 1.03.2019 року та відключений від центральної міської каналізації. Даний Акт підписаний представником виконавця, підпис споживача в Акті відсутній. Однак вимоги відповідача були проігноровані позивачем, а борг не був сплачений.

Рішенням районного суду цей позов був задоволений, з чим погодився і суд апеляційної інстанції. Судові рішення мотивовані, зокрема, наступними обставинами, судженнями та приписами законодавства.

Ч. 3 ст. 16 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що комунальні послуги надаються споживачу безперебійно, за окремими винятками, до числа яких не віднесено наявність у споживачів заборгованості за надані послуги. Безперервність надання комунальних послуг передбачено і ч. 1 ст. 15 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (у редакції, чинній на той час).

Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 27 червня 2008 року № 190, які є обов`язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування, передбачено відключення від водопостачання тільки в разі самовільного приєднання до систем централізованого водопостачання та водовідведення.

Таким чином, ні Законом України «Про житлово-комунальні послуги», ні іншими нормативно-правовими актами не передбачено право виконавця послуг припинити водопостачання у разі несвоєчасної оплати споживачем наданих йому послуг.

Даний висновок узгоджується з правовою позицією, висловленою Верховним Судом у постанові від 17.10.2018 р. у справі № 643/11570/15-ц.

Враховуючи встановлені обставини та вказані норми законодавства, дії відповідача по відключенню квартири позивача від центральної міської каналізації є неправомірними.

Апеляційний суд також зауважив, що питання стягнення з позивача заборгованості зі сплати вартості наданих послуг з постачання холодної води та водовідведення у даній справі не вирішується і може бути предметом окремого позову. У матеріалах справи також відсутні відомості про звернення КП «Чернігівводоканал» до суду із позовом або заявою про видачу судового наказу щодо стягнення такої заборгованості. Разом з тим, позивач взагалі заперечує наявність у нього заборгованості зі сплати послуг з постачання холодної води та водовідведення.

Разом з цим, не можна не звернути увагу на те, що згідно ст.26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу) має право обмежити (припинити) надання відповідної комунальної послуги її споживачу незалежно від обраної моделі організації договірних відносин у разі непогашення в повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця. Постачання комунальної послуги відновлюється в повному обсязі протягом наступного дня з дати повного погашення заборгованості за фактично спожиті послуги чи з дати укладення угоди про реструктуризацію заборгованості.

При вирішенні даного спору суд, на жаль, не вдався до аналізу ситуації з огляду на цю правову норму, хоча і звернув увагу на відсутність доказів на підтвердження  направлення відповідачем позивачу повідомлень, вимоги про сплату заборгованості і попередження про обмеження у наданні послуг з водопостачання.

Із повним текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла киянам, коли і як передавати показники лічильників води.

Також відомо, як українці можуть отримувати «чесні» платіжки за комуналку.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва