Як українці можуть отримувати «чесні» платіжки за комуналку, відео

18:35, 27 августа 2019
Начальник ГТУ юстиції Києва Станіслав Куценко розповів про урядову ініціативу для економії витрат на комунальні послуги.
Як українці можуть отримувати «чесні» платіжки за комуналку, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За результатами спеціального моніторингу, проведеного на початку 2019 року, було встановлено: в багатьох областях України люди переплачують за газ, теплопостачання та гарячу воду від 20 до 50% вартості. Причина — недобросовісні посередники, які просто користуються лояльністю влади на місцях та наживаються на громадянах.

«Було прийнято ініціативу для перерахунку тарифів, і вже люди менше платять за газ, бо облгази були змушені знизити свої тарифи відповідно до урядових вимог», — наголосив Станіслав Куценко.

Однак крім газу залишається ще дві статті витрат — теплопостачання та гаряча вода. І для того, щоб українці не переплачували за комуналку (подекуди більше 50%), необхідно розібратися з посередниками, зазначає Станіслав Куценко.

«Є встановлений тариф, а є посередники, так би мовити, акредитовані місцевою владою. І вони якраз наживаються на нас, встановлюючи непомірно високі тарифи. Якщо взяти, наприклад, постачання тепла (це буде актуально знову із жовтня для українців), то рекомендований тариф по всій Україні — це 1400 грн/Гкал. І в багатьох містах існує зараз переплата до 50-60% за 1 Гкал», — додав начальник ГТУ юстиції Києва.

Виникає запитання: чому постачання послуг не здійснюється напряму населенню або ж влада на місцях не може змусити посередників знизити тарифи?

«Якщо взяти, наприклад, міста-рекордсмени, то в місті Сміла Черкаської області найдорожча вартість Гкал. У Києві переплата близько 200-250 гривень, тобто ми в своїх платіжках можемо побачити не 1400 гривень, а 1600-1650», — зазначив Станіслав Куценко.

Тож уряд розробив ініціативу, завдяки якій громадяни можуть самостійно зібрати документи і звернутися за захистом своїх прав як споживачів для зменшення розміру комуналки. Так, працівники столичної юстиції допомагають громадянам з паперами та подачею їх до управляючих компаній чи відділів захисту прав споживачів.

Також Станіслав Куценко звернув увагу на тарифи з постачання гарячої води, якими люди часто не переймаються через наявність лічильників:

«По Україні тариф за кубічний метр гарячої води повинен складати близько 75 грн (якщо немає рушникосушильника). Якщо він є і підключений до гарячого водопостачання, то тариф має бути близько 83,5 грн. До речі, спілкуючись з мешканцями м. Києва, часто чули про ситуацію, що рушникосушильник є, за нього платять, але реально він до гарячої води не підключений. Тобто платимо ні за що, за повітря».

За словами очільника столичної юстиції, кияни часто платять 90-100, а то й більше гривень за кубічний метр гарячої води. В тих квартирах, де немає рушникосушильника, переплата сягає 20%, і це лише за частину комунальних платежів! Тож кожній родині важливо правильно розрахувати власний тариф.

«Мінюст розробив онлайн-калькулятор послуг. Він полягає в тому, що ми самостійно можемо зайти і порахувати вартість комуналки. Можна, наприклад, задати параметри постачання гарячої води, вибрати функцію, чи є рушникосушильник, чи немає (наприклад, обираємо «ні, немає») і ввести поточний тариф (наприклад, візьмемо оплату, яка є стандартною для Києва, — 95 грн). Розраховуємо результат і стає зрозуміло, що у такому домогосподарстві, де кубічний метр гарячої води коштує 95 грн, навіть по лічильнику, і де немає рушникосушильника, там переплата 20,27% — це 19,26 грн за 1 куб. м», — пояснив Станіслав Куценко.

Однак варто пам’ятати, що навіть найекономніші люди використовують 2 куб. м гарячої води, а більшість родин — 7-8 куб. м. А це вже призводить до переплати у 160 грн на місяць, або майже 2000 грн на рік! Причому перевірки показали, що деякі постачальники послуг є такими собі офшорними компаніями, які отримують оплату українців за комуналку. Тож рішучі дії просто необхідні.

«На порталі Мінюсту і на Урядовому порталі є документи, які можна скачати, самостійно заповнити і вимагати від постачальника послуг їхнє надання за чесними тарифами. Без накруток, без націнок. Впевнений, що ця ініціатива зможе значно зекономити кошти українців на оплату їхніх комунальних послуг», — резюмував Станіслав Куценко.

Автор:
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки