Виселення зі спірної кімнати гуртожитку: остаточне рішення суду

14:16, 5 сентября 2019
Спірну кімнату гуртожитку апелянтка купила вже після винесення ухвали про поворот виконання.
Виселення зі спірної кімнати гуртожитку: остаточне рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хмельницький апеляційний суд відхилив скаргу нової власниці кімнати у гуртожитку по вул. Зарічанській на ухвалу першої інстанції про поворот виконання рішення суду. Хмельницький міськрайонний суд у зв’язку зі скасуванням рішення про виселення попередньої мешканки повернув сторони у попередній стан — вселив жінку назад у кімнату.

Судові процеси про виселення жінки з гуртожитку тривали з 2016 року. У результаті, в червні 2018-го Верховний Суд скасував попередні рішення про виселення і відправив справу назад до першої інстанції на новий розгляд. Там позов залишили без розгляду. Однак на цей момент попереднє рішення, за яким жінку виселили з гуртожитку, вже було виконане. Тож вона змушена була звернутися із заявою про поворот його виконання — тобто про повернення до попереднього стану, який існував до моменту виконання рішення. Хмельницький міськрайонний суд ухвалою від 25 лютого 2019 року заяву задовольнив і вселив колишню мешканку в кімнату. Проте з таким рішенням не погодилась інша жінка, яка придбала її у власність.

Апеляційний суд відхилив доводи скаржниці про те, що у справі про право на житло і проживання у ньому не можна застосувати поворот виконання рішення. На її думку, таке можливо лише у справах щодо захисту майнових прав. Однак колегія суддів не погодилась з таким трактуванням правових норм. Крім того, спірну кімнату гуртожитку апелянтка купила вже після винесення ухвали про поворот виконання. Відтак скаргу жінки не задовольнили.

Постанова апеляційного суду набрала законної сили й касаційному оскарженню не підлягає.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про конституційне право на житло мешканців гуртожитку

Також ми повідомляли про те, що в Україні змінили правила нотаріального діловодства.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва