Україна проти Росії: коли ЄСПЛ оприлюднить висновок резонансної справи

12:20, 12 сентября 2019
Європейський суд з прав людини заслухав справу, яка стосується порушень прав людини в окупованому Криму.
Україна проти Росії: коли ЄСПЛ оприлюднить висновок резонансної справи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини 11 вересня провів перші слухання у справі «Україна проти Росії», яка стосується порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму. Про це йдеться у заяві ЄСПЛ.

Так, слухання стосувалися справи за заявою України від 13 березня 2014 року. У ній Україна стверджує, що «з 27 лютого 2014 року Росія контролює Автономну Республіку Крим, яка є невід’ємною частиною України».

Росію звинувачують у порушенні статей Конвенції про захист прав людини, зокрема права на життя, свободу й особисту недоторканність, свободу слова і пересування та справедливий суд.

Росія зі свого боку відкидає звинувачення в тому, що вона відповідальна за анексію.

Британський юрист Бен Еммерсон, який представляє український уряд, заявив суду, що Україна втратила контроль над Кримом 27 лютого «в результаті військового вторгнення збройних сил Російської Федерації за підтримки проросійських політичних і воєнізованих представників у Криму».

Заступник міністра юстиції Росії Михайло Гальперін намагався переконати суд у тому, що на момент анексії Україна не мала конституційної влади, якій би підпорядковувалась місцева влада в Криму. За його словами, керівництво України не було демократичним.

Британський юрист, який представляв інтереси Росії, Майкл Свейнстон говорив про те, що Україна лише намагається просувати свою пропаганду, що справа є політичною, тож вона не належить до компетенції ЄСПЛ.

За словами заступника міністра юстиції України Івана Ліщини, розуміючи, що Страсбурзький суд не може розглядати саме питання про окупацію й анексію Криму, українська сторона сподівалася лише на встановлення факту втрати нею «ефективного контролю» над півостровом і визначенням дати цієї події.

Після завершення тригодинної сесії головуючий суддя заявив, що рішення буде оголошено пізніше. Як очікують українські оглядачі, це станеться не раніше середини 2020 року.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Європейського суду з прав людини 11 вересня 2019 року розпочне слухання у справі «Україна проти Росії» щодо Криму

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва