Україна проти Росії: Велика Палата ЄСПЛ заслухає справу щодо Криму

15:08, 4 сентября 2019
Слухання розпочнеться 11 вересня 2019 року о 9:15.
Україна проти Росії: Велика Палата ЄСПЛ заслухає справу щодо Криму
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Європейського суду з прав людини 11 вересня 2019 року о 9:15 розпочне слухання у справі «Україна проти Росії» щодо Криму. Про це йдеться на офіційному сайті ЄСПЛ.

Так, початкова заява України №20958/14 була подана 13 березня 2014 року. Уряд України стверджує, що з 27 лютого 2014 року Російська Федерація контролює Автономну Республіку Крим, яка є невід’ємною частиною України.

Україна посилається на порушення кількох статей Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Зокрема, уряд-заявник стверджує, що існувала практика вбивств українських військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів і цивільних осіб, яку було можливо приписати Російській Федерації.

Крім того Україна, стверджує про випадки катування або інші форми жорстокого поводження та свавільного позбавлення свободи цивільних осіб та українських військовослужбовців. Уряд України скаржиться на те, що рішення судів України були перекваліфіковані відповідно до законодавства Росії та засуджені особи були перевезені на територію Російської Федерації.

Уряд-заявник повідомляє, що громадяни України, які проживають в Криму, були незаконно автоматично визнані громадянами Росії. А відмова отримати громадянство Росії позбавила людей багатьох прав. Стверджується, що мали місце випадки нападів, викрадень, жорстокого поводження та переслідування журналістів, які виконують свою роботу.

Крім того, уряд зазначає, що відбувалися утиски та залякування священнослужителів, які не є членами Російської православної церкви.

Відповідно до статті 10 Конвенції уряд України стверджує, що мало місце перешкоджання роботі журналістів в Криму. Діяльність неросійських ЗМІ була зупинена.

Відповідно до статті 11 Конвенції уряд України також скаржиться на те, що кримським татарам було заборонено організовувати громадські зібрання. Стверджується дискримінація кримських татар.

Також заявляється про експропріацію майна самопроголошеними органами влади Республіки Крим — дії, які згодом були схвалені законодавством Росії. Уряд України запевняє, що новий кордон між Кримом та Україною викликав обмеження свободи пересування громадян України.

13 березня 2014 року Суд у Страсбурзі застосував Правило 39 Регламенту Суду (тимчасові заходи) до цієї справи. Він закликав Росію та Україну утримуватися від будь-яких заходів, зокрема військових дій, які можуть викликати порушення прав цивільного населення, зокрема, відповідно до статей 2 та 3 Конвенції. Тимчасовий захід залишається чинним.

Аби забезпечити ефективність розгляду міждержавних справ Суд вирішив розглянути всі скарги, пов’язані з подіями в Криму у справі №20958/14, в той час як скарги , пов’язані з подіями в Східній Україні і в Донбасі були зареєстровані як справа «Україна проти Росії» (V), заява №8019/16.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ знайшов численні порушення Європейської конвенції у справі Магнітського.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва