Призначення та стягнення аліментів: огляд судової практики КЦС ВС

13:41, 24 октября 2019
Огляд вирізняється своєю новизною у сучасних підходах ВС.
Призначення та стягнення аліментів: огляд судової практики КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі ВС щодо призначення, зміни та стягнення аліментів.

Огляд вирізняється своєю новизною у сучасних підходах Верховного Суду під час вирішення цієї категорії справ.

Огляд вміщує приклади судової практики з таких питань: стягнення/зміна розміру аліментів, заборгованості/пені/неустойки із аліментів, зокрема те, що заборгованість аліментів та пеня на них повинні бути сплачені в тій валюті, в якій була виплачена заробітна плата боржнику; проценти за розміщення коштів на депозитних рахунках є доходом від майна, тому вони враховуються при нарахуванні аліментів та ін.

Важливе місце у судовій практиці займає питання стягнення додаткових витрат на дитину або повнолітніх дітей, в якій сформульовані наступні висновки: повна або часткова компенсація додаткових витрат на дітей забезпечується із урахуванням матеріального становища батьків; витрати на навчання дітей, після досягнення ними повноліття, покладаються на обох батьків незалежно від того, з ким із них проживає дитина; стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, що продовжує навчання, припиняються у зв’язку з закінченням навчання чи відрахуванням з навчального закладу, але не в зв’язку з канікулами.

В огляді розкриваються також проблемні аспекти: стягнення аліментів на утримання батьків; стягнення аліментів на утримання чоловіка (дружини); щодо стягнення аліментів з іноземних громадян. Звертається увага на відступлення від правових висновків Верховного Суду України, а також правові висновки Великої Палати Верховного Суду, які застосовані в практиці Касаційного цивільного суду.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала рішення суду щодо визначення розміру аліментів на утримання малолітньої дитини.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді