ЄСПЛ визнав протиправною висилку китайських біженців із Болгарії

15:25, 16 марта 2020
Держагентство з питань національної безпеки видало наказ про висилку громадян з міркувань національної безпеки.
ЄСПЛ визнав протиправною висилку китайських біженців із Болгарії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

П’ять уйгурських мусульман з Сіньцзян-Уйгурського автономного району Китаю після прибуття до Болгарії подали заяви про надання притулку, але Державне агентство у справах біженців відхилило їхні запити, що згодом підтвердив суд. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Було встановлено, що заявники не продемонстрували, що їх переслідували у значенні Закону про притулок та біженців, або те, що їм загрожувало будь-яке таке переслідування. Вони робили припущення щодо ризику, з яким вони зіткнулися, на основі широко відомих фактів про ситуацію в регіоні, з якого вони були родом. Але не було продемонстровано, що будь-які проблеми, які мали заявники з органами влади до виїзду з Китаю, були пов’язані з їхньою етнічною приналежністю або релігією.

Держагентство з питань національної безпеки видало наказ про висилку громадян з міркувань національної безпеки. Оскарження такого рішення у судах успіху не мало.

Зокрема, вищий адміністративний суд дійшов висновку, що Держагентство довело, що вони могли створювати загрозу для національної безпеки Болгарії через зв’язки з Ісламським рухом східного Туркестану, який вважався терористичною групою.

Однак всесвітній уйгурський конгрес, Міжнародний уйгурський фонд з прав людини та демократії, Amnesty International та декілька членів Європейського парламенту просили Болгарію не висилати заявників. ЄСПЛ також вказав уряду Болгарії не висилати заявників під час провадження в Страсбурзі, куди звернулися заявники.

Посилаючись, зокрема, на статтю 2 (право на життя) та статтю 3 (заборона катування та нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, заявники скаржилися, що у випадку повернення в Китай вони зіткнуться з переслідуванням, жорстоким поводженням та свавільним затриманням, і їх навіть можуть стратити.

ЄСПЛ констатував порушення цих статей Конвенції у випадку висилки та відповідно до правила 39 Регламенту Суду ухвалив залишити в силі своє рішення не висилати заявників до того часу, доки це рішення не стане остаточним або до наступного повідомлення.

З прес-релізом рішення ЄСПЛ у справі «M.A. та інші проти Болгарії» (№ 5115/18) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про практику ЄСПЛ щодо зміни цільового призначення земельної ділянки.

Крім того, ми подавали інформацію про пілотне рішення ЄСПЛ у справі «Сукачов проти України».

Також ми писали про практику ЄСПЛ щодо витребування персональних даних операторами мобільного зв’язку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді