Тримання під вартою не виключає повагу до приватного життя особи: ЄСПЛ

20:43, 26 марта 2020
Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Косенко проти Росії».
Тримання під вартою не виключає повагу до приватного життя особи: ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Обмеження особистих контактів під час тримання особи під вартою на досудовому слідстві, а також заборона відвідати похорон родича може становити порушення прав, гарантованих ст. 8 Конвенції. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Косенко проти Росії» (заяви № 15669/13 і 76140/13).

Михайла Косенка заарештували у червні 2012 року за підозрою в участі у масових заворушеннях та застосуванні насильства до поліції під час протесту на Болотній площі (мітинг активістів переріс у сутички з поліцією).

Хворого на шизофренію Косенка залишили під вартою. Суд посилався на серйозність його правопорушення та на той факт, що він може переховуватися або перешкоджати розслідуванню. Рішення про тримання під вартою кілька разів подовжувалося, хоча особа клопотала про альтернативні запобіжні заходи.

У цей час померла його мати, але Косенка не відпустили на похорон. Йому також були заборонені візити сестри, яка була законним опікуном. Крім того, його утримували у приміщенні, де не було лікарняного відділення. Водночас його декілька разів відвідували психіатри.

Зрештою особу визнали винною у злочині, але звільнили від відповідальності через психічне захворювання. Косенка помістили до психіатричної лікарні, з якої пізніше звільнили.

Посилаючись на статтю 3 (заборона нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження), Косенко звернувся до Європейського суду з прав людини. Він скаржився на те, що не отримував належного медичного лікування протягом перших п’яти місяців тримання під вартою. Також він скаржився на підстави тримання під вартою відповідно до статті 5§3 (право на свободу та безпеку/право на судовий розгляд протягом розумного строку або звільнення до початку судового розгляду) Конвенції, а також на обмеження сімейних візитів та на відмову у наданні йому дозволу на короткострокове залишення території в’язниці для відвідування похорону матері відповідно до статті 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Конвенції.

Суд у Страсбурзі не побачив порушення ст. 3, але визнав порушення статті 5§3 та статті 8 Конвенції, а також присудив 3 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

З прес-релізом рішення ЄСПЛ у справі «Косенко проти Росії» (заяви № 15669/13 і 76140/13) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що Україна увійшла до топ-3 за кількістю скарг в’язнів до ЄСПЛ.

Також ми писали, що невиконання судового рішення обійшлось державі у €20 000.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва