Розгляд справи за нововиявленими обставинами: Верховний Суд вказав на важливий аспект

11:25, 13 мая 2020
Особа, яка не брала участі у справі, якщо суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та обов’язки, користується процесуальними правами і несе процесуальні обов’язки учасника справи, але закон не наділяє таку особу правовим статусом учасника справи.
Розгляд справи за нововиявленими обставинами: Верховний Суд вказав на важливий аспект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами може бути подано учасниками справи протягом тридцяти днів з дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про існування обставин, що стали підставою для перегляду судового рішення. Про це нагадав Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі  №2018/2-3638/11.

 

Так, Верховний Суд зазначив: зі змісту пунктів 1, 2 частини другої статті 426 ЦПК України випливає, що у заяві про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами  зазначаються ім`я ( найменування) особи, яка подає заяву та інші учасники справи.

Частиною першою статті 42 ЦПК України передбачено, що у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи. Перелік учасників справи позовного провадження є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Отже, з аналізу змісту вказаних норм можна дійти висновку, що заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами можуть бути подані учасниками справи, тобто сторонами та третіми особами, які були залучені до участі у справі в суді першої інстанції до ухвалення рішення.

Відповідно до частини третьої статті 352 ЦПК України після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою особи, яка не брала участі у справі, але суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, така особа користується процесуальними правами і несе процесуальні обов`язки учасника справи.

Аналогічне положення міститься й у главі 2 розділу V ЦПК України «Касаційне провадження» (частина четверта статті 389 ЦПК України).

ОСОБА_2 є особою, яка не брала участі у справі і яка внаслідок відкриття за її апеляційною скаргою апеляційного провадження користується процесуальними правами і несе процесуальні обов`язки учасника справи, однак у розумінні статті 42 ЦПК України не є учасником справи, оскільки не є стороною чи третьою особою у цій справі.

Доводи касаційної скарги, що судами попередніх інстанцій допущено порушення норм ЦПК України та порушено процесуальне право особи, яка не була залучена до участі у справі, але суд вирішив питання про її права, є безпідставними та необґрунтованими, оскільки ОСОБА_2 , у розумінні статті 42 ЦПК України не є особою, яка має право на подачу заяви про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Київського районного суду м. Харкова від 11 травня 2012 року, оскільки не була учасником цієї справи.

Подібний висновок викладено Верховним Судом у постанові від 06 вересня 2018 року у справі № 215/6648/15-ц (провадження № 61-36732св18).

Доводи касаційної скарги про те, що якщо суди апеляційної та касаційної інстанцій відкрили за її скаргами провадження, то вона має й право на подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, є безпідставними, оскільки тлумачення положення частини третьої статті 352, частини четвертої статті 389 ЦПК України дає можливість дійти висновку про те, що особа, яка не брала участі у справі, якщо суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, користується процесуальними правами і несе процесуальні обов`язки учасника справи, але закон не наділяє таку особу правовим статусом учасника справи, порядок залучення якого до участі у справі визначається положеннями статей 42, 48, 50, 51, 175, пункту 4 частини другої статті 197 ЦПК України.

Гарантії дотримання доступу до правосуддя особи, яка не брала участь у справі, але яка вважає, що судовим рішенням вирішено питання про її права та обов`язки, забезпечені передбаченим статями 352, 389 ЦПК України правом такої особи оскаржувати у апеляційному і касаційному порядку судові рішення, у яких така особа не брала участі і у разі доведення цих обставин визначені правові наслідки для апеляційного чи касаційного перегляду - це скасування судового рішення.

Судом установлено, ОСОБА_2 скористалась наданими їй процесуальними правами особи, яка не брала участі у справі, внаслідок чого за її апеляційними та касаційними скаргами відбувся перегляд рішення Київського районного суду міста Харкова від 11 травня 2012 року судами вищих інстанцій.

За таких обставин, доводи касаційної скарги про те, що їй не забезпечено доступ до правосуддя є безпідставними.

Раніше ми повідомляли, коли можливий перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді