Порушення права на справедливий суд та захист прав людини: вісімнадцятий огляд рішень ЄСПЛ

12:03, 18 мая 2020
Оприлюднено черговий огляд практики Європейського суду з прав людини, який містить опис двох справ проти України.
Порушення права на справедливий суд та захист прав людини: вісімнадцятий огляд рішень ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд оприлюднив черговий (вісімнадцятий) у 2020 році огляд рішень Європейського суду з прав людини за період з 4.05.20 по 8.05.20. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ВС.

Зокрема, документ містить, окрім інших, опис двох справ проти України, у тому числі ANTONYUK v. UKRAINE, за наслідками розгляду якої ЄСПЛ констатував порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку із непроведенням повного і ефективного розслідування тверджень заявника про жорстоке з ним поводження.

Варта уваги і справа KÖVESI v. ROMANIA, що стосувалася звільнення заявниці — Лаури Кодруци Кевеші з посади Генерального прокурора департаменту очолюваного нею антикорупційного органу після того, як вона розкритикувала законодавчі ініціативи, зокрема у сфері боротьби з корупцією. Розглянувши цю справу, ЄСПЛ констатував порушення права на справедливий суд (п. 1 ст. 6 Конвенції) у зв’язку з неможливістю оскарження заявницею до суду рішення про її звільнення та права на свободу вираження поглядів (ст. 10 Конвенції) через те, що висловлена нею публічно критика законопроекту фактично стала причиною її звільнення.

 Нижче наводимо відповідний огляд. 

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала огляд практики ЄСПЛ, а саме рішень у справах, які розглянуті у зв’язку з порушенням статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Також ми повідомляли про надмірну тривалість провадження через зловживання стороною правами: рішення ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді