Виплата одноразової грошової допомоги сім’ї військовослужбовця: позиція КАС ВС

10:21, 16 июля 2020
Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого військовослужбовця.
Виплата одноразової грошової допомоги сім’ї військовослужбовця: позиція КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) одноразова грошова допомога призначається і виплачується у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби. Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста. На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 735/1417/16-а, інформує прес-центр Верховного Суду.

Суть спору полягала в тому, що позивачка звернулася до Міноборони щодо виплати одноразової грошової допомоги у зв’язку зі смертю військовослужбовця (її брата), пов’язаною із захистом Батьківщини. Однак їй було відмовлено у виплаті такої допомоги з посиланням на те, що вона не може бути отримувачем одноразової грошової допомоги ні як утриманець, ні як член сім’ї загиблого, оскільки одружена, має чоловіка і не має взаємних прав та обов’язків з рідним братом щодо утримання сім’ї, на відміну від взаємних прав та обов’язків зі своїм чоловіком.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, виходив з доведеності того факту, що за життя брат мав взаємні права і обов’язки зі своєю сестрою (спільно проживав, був пов’язаний спільним побутом), тобто був членом її сім’ї. Доказів протилежного, крім своїх суб’єктивних тверджень, сторона відповідача суду не надала.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду рішення судів попередніх інстанцій залишив без змін.

Так, суди попередніх інстанцій встановили, що військовослужбовець проживав у сім’ї сестри, вони вели спільне господарство. Таким чином, за життя військовослужбовець мав взаємні права і обов’язки зі своєю сестрою – позивачкою, тобто був членом її сім’ї.

Одноразова грошова допомога призначається і виплачується у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, – у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста.

Згідно із п. 4 Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2013 року № 975, одноразова грошова допомога призначається у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста, якщо смерть настала: 1) під час виконання військовослужбовцем обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби; 2) у період проходження військовослужбовцем військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби.

Суди встановили, що військовослужбовець проходив службу за контрактом, загинув у результаті вогнепальної вибухової травми під час безпосередньої участі в антитерористичній операції.

Отже, наявні правові підстави для призначення та виплати сестрі померлого одноразової грошової допомоги.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата ВС залишила в силі рішення у зразковій справі про пенсії військовослужбовцям. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області