ЄСПЛ роз’яснив, коли малозначність спору не може бути підставою для відмови у перегляді судового рішення

16:55, 10 августа 2020
Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Сакетті Іглесіас проти Іспанії».
ЄСПЛ роз’яснив, коли малозначність спору не може бути підставою для відмови у перегляді судового рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Встановлення грошового критерію для вирішення питання про можливість оскарження судового рішення може суперечити Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Сакетті Іглесіас проти Іспанії» (№ 50514/13).

В березні 2011 року митне та акцизне управління перевірило багаж Мартіна Сакетті Іглесіаса під час посадки на рейс з Іспанії в Буенос-Айрес. Вони виявили суму в 154,8 тис. євро. Ці кошти крім 1 тис. євро було конфісковано.

Пізніше Головне управління казначейства та фінансової політики Міністерства економіки призначило порушнику митного законодавства штраф, еквівалентний загальній сумі конфіскованої суми.

Сакетті Іглесіас подав апеляцію на це рішення, яка була відхилена. Вищий суд зауважив, що апеляція з питань права не могла подаватися, оскільки через нещодавню поправку до Закону про адміністративний суд було збільшено мінімальну суму для подання апеляцій з питань права зі 150 до 600 тис. євро.

Конституційний суд також відхилив скаргу, оскільки стороною не було надано достатнього обґрунтування «особливої конституційної важливості» його апеляції.

Тоді М.Сакетті Іглесіас звернувся до ЄСПЛ. Посилаючись на ст. 2 Протоколу № 7 (право на апеляцію в кримінальних справах) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився на те, що не міг отримати перегляд рішення судом вищої інстанції.

Європейський суд з прав людини встановив порушення конвенційних гарантій та присудив 9,6 тис. євро компенсації моральної шкоди.

З текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Сакетті Іглесіас проти Іспанії» (№ 50514/13) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що питання визнання та скасування батьківства не мають строків давності.

Також ЄСПЛ роз’яснив, у якій мірі кандидати на держслужбу можуть критикувати майбутнього роботодавця.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді