Відповідальність платника податків за недотриманням строку реєстрації податкових накладних: позиція КАС ВС

11:22, 11 февраля 2021
Недотримання граничного строку реєстрації податкових накладних має наслідком застосування відповідальності у вигляді штрафу, розмір якого залежить від кількості пропущених днів реєстрації.
Відповідальність платника податків за недотриманням строку реєстрації податкових накладних: позиція КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Встановлення причин, що зумовили пропущення строку на реєстрацію податкових накладних та/або розрахунку коригування, а також невчинення платником податків усіх залежних від нього дії з метою належного виконання податкового обов’язку щодо своєчасної реєстрації таких документів є обов’язковою умовою для визнання такої дії/бездіяльності правопорушенням і застосування заходів відповідальності. На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду при розгляді справи №821/819/17.

КАС ВС розглянув касаційну скаргу Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області на постанову Херсонського окружного адміністративного суду й ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду про визнання протиправним і скасування податкового повідомлення-рішення.

Херсонський окружний адміністративний суд постановою, залишеною без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду, задовольнив адміністративний позов.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані судові рішення – без змін.

Правовий висновок Верховного Суду за результатами розгляду зазначеної адміністративної справи полягає в такому. Для з’ясування питання про наявність/відсутність підстав для застосування до платника податку відповідальності за затримку реєстрації податкових накладних необхідно встановити причини, що зумовили допущення такого пропуску, та перевірити, чи вчинив платник податку усі залежні від нього дії з метою належного виконання податкового обов’язку щодо своєчасної реєстрації таких документів.

Виходячи зі змісту пункту 109.1 статті 109 Податкового кодексу України, саме протиправність дії / бездіяльності є обов’язковою умовою для визнання такої дії / бездіяльності правопорушенням. Допущення платником податку податкового правопорушення щодо недотримання граничного строку реєстрації податкових накладних має наслідком застосування відповідальності у вигляді штрафу, розмір якого залежить від кількості пропущених днів реєстрації.

Також ми інформували, що Верховний Суд зробив висновок щодо розміру неустойки за неповернення майна з оренди.

Крім того, суд скасував штрафні санкції за надходження ЄСВ на помилковий рахунок.

А Велика Палата ВС відступила від висновків у питанні звільнення від сплати судового збору

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду