ВС зазначив важливі аспекти щодо притягнення військовослужбовця до дисциплінарної відповідальності

13:20, 18 марта 2021
Підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності є дисциплінарний проступок, сутність якого полягає у невиконанні чи неналежному виконанні військовослужбовцем службової дисципліни.
ВС зазначив важливі аспекти щодо притягнення військовослужбовця до дисциплінарної відповідальності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вирішення питання про правомірність притягнення військовослужбовця до дисциплінарної відповідальності передбачає необхідність з'ясувати склад дисциплінарного проступку в його діях, незалежно від того, яку кримінально-правову кваліфікацію ті самі дії отримали в межах кримінального провадження. Про це зазначив Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду при розгляді справи № 817/1318/17 (постанова від 14.01.2021).

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Постановою Рівненського окружного адміністративного суду від 7 грудня 2017 року, залишеною без змін постановою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 11 вересня 2018 року, адміністративний позов задоволено.

Задовольняючи адміністративний позов, суди попередніх інстанцій виходили з того, що сам лише факт повідомлення позивачеві про підозру або затримання його правоохоронними органами, не є підставою для притягнення військовослужбовця до дисциплінарної відповідальності.

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу частково, змінивши мотивувальну частину рішень судів попередніх інстанцій, а в іншій частині залишивши оскаржувані рішення без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Службова дисципліна полягає у виконанні (дотриманні) законодавчих і підзаконних актів із питань службової діяльності та бездоганному і неухильному додержанні порядку і правил, що такими нормативними актами передбачені.

Водночас підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності є дисциплінарний проступок, сутність якого полягає у невиконанні чи неналежному виконанні військовослужбовцем службової дисципліни.

Такими обставинами є лише фактичні дані, що свідчать про реальну наявність у діяннях особи ознак дисциплінарного проступку, зокрема, протиправної поведінки, шкідливих наслідків і причинного зв'язку між ним і дією порушника дисципліни.

Дисциплінарна відповідальність є окремим/самостійним видом юридичної відповідальності і вирішення питання про правомірність притягнення особи до дисциплінарної відповідальності передбачає необхідність з'ясувати склад дисциплінарного проступку в її діях, незалежно від того, яку кримінально-правову кваліфікацію ті самі дії особи-військовослужбовця отримали в межах кримінального провадження та які наслідки у підсумку настали чи можуть настати для такої особи.

Раніше ми розповідали, що депутати підтримали зміни умов нарахування пенсій.

Також ми інформували, для яких категорій військовослужбовців передбачена пенсія за вислугу років.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області