Відключення від мереж централізованого опалення: практика КАС ВС

13:40, 19 апреля 2021
Дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання може бути виданий лише за умови відключення цілого багатоквартирного житлового будинку.
Відключення від мереж централізованого опалення: практика КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання може бути виданий лише за умови відключення цілого багатоквартирного житлового будинку, на підтвердження чого додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання та ухвалення рішення про влаштування в будинку системи індивідуального або автономного опалення. Можливість відключення окремих квартир (приміщень) не передбачена.

КАС ВС розглянув адміністративну справу №401/497/17(2- а/401/63/17) за позовом ТОВ до Виконавчого комітету міської ради про визнання протиправним та скасування рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Позивач - виконавець послуг з централізованого опалення в місті – звернувся до суду з позовом про визнання протиправним та скасування рішення щодо надання дозволів на відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання – з мотивів порушення вимог законодавства.

Верховний Суд підтримав висновки суду апеляційної інстанції про наявність підстав для задоволення позову і скасування спірного рішення.

ОЦІНКА СУДУ

Дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання може бути виданий лише за умови відключення цілого багатоквартирного житлового будинку, на підтвердження чого додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання та прийняття рішення про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення.

При цьому, можливість відключення окремих квартир (приміщень) Порядком відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання № 4 не передбачена. Зазначені в реєстрі громадяни – які подати заяви щодо надання дозволів на відключення від мереж ЦО та ГВП квартир та нежитлових приміщень – проживають за різними адресами в багатоквартирних будинках, тобто не є мешканцями одного будинку та не є представниками ініціативних груп. Будинки в цілому не належать третім особам на праві власності, вони є власниками окремих квартир в будинках.

Будь-яке втручання в систему опалення шляхом зміни гідравлічного опору (від’єднання від системи централізованого опалення) порушує права інших мешканців. Частиною другою статті 383 ЦК України передбачено, що власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, - за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Здійснення власником квартири своїх прав обмежується правами власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та санітарно-технічними вимогами, правилами експлуатації будинку, оскільки останні розробляються спеціалістами у галузі теплопостачання з урахуванням відповідних будівельних норм та правил. Враховуючи те, що Комісією виконавчого комітету міської ради при розгляді заяв власників окремих квартир щодо надання дозволу на відключення від ЦО та ГВП було порушено вимоги та умови, передбачені Порядком №4, колегія суддів погоджується з висновками суду апеляційної інстанції про те, що рішення виконкому міської ради, прийняте за наслідками розгляду протоколу Комісії є таким, що прийняте з порушення норм матеріального права та підлягає скасуванню.

Раніше ми розповідали, чи можуть кооперативи укладати договори на надання послуг з централізованого водопостачання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді