Зміна цільового призначення землі: ВП ВС визначилася щодо процедури

12:50, 19 июля 2021
Норми права розрізняють категорії земель за їх цільовим призначенням та види використання земельної ділянки в межах кожної категорії земель.
Зміна цільового призначення землі: ВП ВС визначилася щодо процедури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд повідомляє, що Велика Палата ВС відступила від висновку про те, що зміна виду використання землі в межах її цільового призначення повинна проводитися в порядку, встановленому для зміни цільового призначення такої землі, викладеного у постановах Верховного Суду України, постанові Великої Палати ВС та низці постанов КЦС ВС

Про це Велика Палата ВС зазначила в постанові у справі № 925/929/19 за позовом прокурора до Нагірнянської сільської ради та фермерського господарства про визнання незаконним і скасування рішення сільради від 4 серпня 2016 року № 11-З/VІІ «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення фермерського господарства громадянина та передачі земельної ділянки в оренду». Також прокурор просив визнати недійсним договір оренди земельних ділянок площею 3,2904 га та 7,4059 га від 30 листопада 2016 року.

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили в задоволенні позову з огляду на те, що при затвердженні проєкту землеустрою цільове призначення спірних земельних ділянок (землі сільськогосподарського призначення) не змінювалось. При цьому зазначення іншого виду використання цих земельних ділянок не зумовлює зміни їх цільового призначення, а тому не потребує окремої процедури, яка необхідна при зміні цільового призначення.

Ухвалу про передачу справи на розгляд Великої Палати ВС КГС ВС мотивував необхідністю відступу від висновку, викладеного в постановах КЦС ВС щодо застосування статей 31, 33–37 Земельного кодексу України, відповідно до якого зміна виду використання земельної ділянки в межах цільового призначення (використання) земельної ділянки потребує обов’язкового дотримання механізму такої зміни, визначеного законодавством. КГС ВС вважав, що зміна виду використання земель без зміни цільового призначення земельної ділянки не може бути підставою для визнання недійсними відповідних договорів оренди земельної ділянки та скасування наказів, якими затверджені проєкти землеустрою.

Велика Палата ВС вказала, що норми права розрізняють категорії земель за їх цільовим призначенням та види використання земельної ділянки в межах кожної категорії земель. Зміна цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення на іншу категорію цільового призначення здійснюється за погодженими проєктами землеустрою щодо їх відведення. При цьому такої процедури для зміни виду використання земельної ділянки, зокрема на землі фермерського господарства, без зміни її категорії цільового призначення (землі сільськогосподарського призначення) чинним законодавством не передбачено.

Водночас користувачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення повинні використовувати їх відповідно до того виду використання, за яким ці земельні ділянки були передані їм власником.

Велика Палата ВС касаційну скаргу прокурора задовольнила частково, рішення попередніх судів змінила та виклала їх мотивувальні частини в редакції цієї постанови.

Постанова Великої Палати ВС від 1 червня 2021 року у справі № 925/929/19 (провадження № 12-11гс21).

Також «Судово-юридична газета» писала, чи порушує блокування активів право власності: висновок КАС ВС.

Додамо, що ми  повідомляли, якими доказами підтверджується проживання чоловіка та жінки однією сім’єю без реєстрації шлюбу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді