Розгляд заяви щодо забезпечення позову: Верховний Суд висловив позицію

11:07, 4 августа 2021
Законодавець не покладає обов’язку на суд відкрити провадження у справі, а тільки потім вирішувати питання про забезпечення позову.
Розгляд заяви щодо забезпечення позову: Верховний Суд висловив позицію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Розгляд заяви щодо забезпечення позову в разі одночасного її подання з позовною заявою не залежить від вирішення питання про відкриття провадження у справі. У разі повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі передбачено процесуальний механізм скасування заходів забезпечення позову.

Верховний Суд у складі об’єднаної палати Касаційного цивільного суду розглянув у порядку письмового провадження справу № 308/8567/20 про скасування повідомлення про початок виконання будівельних робіт та зобов’язання вчинити певні дії.

Суд установив, що Управління містобудування та архітектури видало містобудівні умови на реконструкцію частини житлового будинку, відповідачі зареєстрували повідомлення про початок виконання будівельних робіт. ОСОБА_1 є власником квартири за сусідньою з об’єктом будівництва адресою.

Одночасно із позовною заявою ОСОБА_1 подав до суду заяву про забезпечення позову, яка мотивована тим, що відповідачі активно здійснюють будівництво з порушенням правил забудови без виконання містобудівних умов та обмежень і порушують його права та інтереси як суміжного користувача.

Ухвалою суду першої інстанції, залишеною без змін постановою апеляційного суду, заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову задоволено. Ухвала суду мотивована тим, що забезпечення позову допускається як до пред’явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Верховний Суд зазначив, що системне тлумачення частини першої статті 153, частини тринадцятої статті 158, частини першої статті 187 ЦПК України дає можливість дійти висновку про те, що законодавець передбачив відповідний процесуальний порядок розгляду заяви про забезпечення позову та вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Для розгляду заяви про забезпечення позову та вирішення питання про відкриття провадження у справі встановлені різні процесуальні строки: два та п’ять днів відповідно.

«Першочерговим при надходженні на розгляд суду заяви про забезпечення позову є надання оцінки щодо порядку звернення з нею до суду, за умови дотримання якого здійснюється її розгляд по суті.  У випадку одночасного подання позовної заяви та заяви про забезпечення позову розгляд заяви про забезпечення позову не залежить від вирішення питання про відкриття провадження у справі. Законодавець не покладає обов’язку на суд відкрити провадження у справі, а тільки потім вирішувати питання про забезпечення позову», - наголосив КЦС ВС.

Тобто у разі повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження у справі передбачено процесуальний механізм скасування заходів забезпечення позову.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КЦС ВС указав, з якою обставиною пов’язується чинність застави при переході права власності на предмет застави.

Також КГС ВС розглянув справу щодо внесення судом змін до ухвали попереднього засідання у справі про банкрутство.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду