Відмовили у призначенні субсидії: Верховний Суд висловив позицію

10:42, 6 августа 2021
Органи, що призначають субсидії, не зобов’язані перевіряти достовірність відомостей про наявність боргу, вказаних у поданнях комунальних підприємств.
Відмовили у призначенні субсидії: Верховний Суд висловив позицію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Для відмови у призначенні субсидії або скасування раніше призначеної субсидії достатньо лише надходження до органу, що призначає субсидії, подання комунального підприємства про наявність заборгованості понад два місяці.

Органи, що призначають субсидії, не зобов’язані перевіряти достовірність відомостей про наявність боргу, вказаних у поданнях комунальних підприємств.

Сам факт надходження такого подання до органу, який призначає субсидії, є підставою для скасування субсидії або відмови у її призначенні. Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду при розгляді справи № 524/8130/17

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

З січня 2017 року позивачу призначено субсидію на період опалювального сезону до 31 квітня 2017 року, яка відповідно до вимог діючого
законодавства повинна бути розрахована на наступний період відповідачем самостійно без звернення позивача.

18 вересня 2017 року позивач звернулась до Управління соціального захисту населення з метою з‘ясувати час, коли буде здійснено перерахунок платежів за комунальні послуги з урахуванням субсидії, але позивачу надали письмове повідомлення про те, що не призначено житлову субсидію з 1 травня 2017 року у зв‘язку із наявністю боргу. Також, позивач 18 вересня 2017 року звернулась до відповідача з письмовим запитом на отримання публічної інформації з проханням надати копії документів, які нібито підтверджують існування заборгованості за житлово-комунальні послуги та на підставі яких позивачу не призначено субсидію з травня 2017 року. Листом від 22 вересня 2017 року надано відповідь в якій підтверджено, що позивач дійсно отримувала субсидію по квітень 2017 року включно.

Також повідомлено, що на наступний строк з травня 2017 року не призначено субсидію, так як відповідно до пункту 14 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (далі – Положення № 848) субсидія не призначається при наявності простроченої понад два місяці заборгованості за спожиті комунальні послуги. Листом від 18 жовтня 2017 року відповідач надав додаткову відповідь, якою позивачу направлено копії документів, отриманих на запит управління
від організацій - надавачів житлово-комунальних послуг.

Автозаводський районний суду м. Кременчука постановою відмовив у задоволенні позову.

Харківський апеляційний адміністративний суд постановою, скасував постанову суду першої інстанції та ухвалив нову, якою позов задовольнив частково, зобов‘язавши відповідача розглянути питання про призначення ОСОБА_1 з 1 травня 2017 року субсидію для вирішення витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу, скасував постанову апеляційного адміністративного суду, та залишив в силі рішення суду першої інстанції.

ОЦІНКА СУДУ

Питання щодо надання субсидій врегульовано Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (далі – Положення № 848).

З аналізу норм Положення No848 вбачається, що держава гарантує кожному громадянину право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг, на умовах та у порядку, визначеному Положенням № 848. В свою чергу на громадян, яким призначено субсидію, покладається обов‘язок щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії.

Громадяни, які вже отримали субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають право її отримати на наступний період за умови відсутності простроченої заборгованості понад два місяці за отримані житлово-комунальні послуги. При цьому, законодавцем визначено можливість призначення субсидії з дати закінчення дії попередньої субсидії, у разі якщо протягом двох місяців з дати отримання повідомлення про відмову в призначенні житлової субсидії на наступний сезон громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію.

Для відмови у призначенні субсидії або скасування раніше призначеної субсидії достатньо лише надходження до органу, що призначає субсидії, подання комунального підприємства про наявність заборгованості понад два місяці.

При цьому Положенням № 848 не зобов'язано органи, що призначають субсидії, перевіряти достовірність відомостей про наявність боргу, вказаних у подання комунальних підприємств. У розумінні Положення № 848 сам факт надходження такого подання до органу, який призначає субсидії, є підставою для скасування субсидії або відмови у її призначенні.

Разом із тим, отримувачу субсидії Положенням надано можливість підтвердити відсутність боргу шляхом надання відповідних платіжних документів або документів на підтвердження виникнення виняткових випадків, пов'язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що українцям підвищать пенсії: кому і на скільки.

Крім того, ми повідомляли про накопичувальну пенсію: уряд затвердив Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду