Практика розгляду господарськими судами спорів, що виникають із земельних відносин

20:29, 21 февраля 2022
Суддя КГС ВС Юрій Чумак поділився практикою розгляду спорів, що виникають із земельних відносин.
Практика розгляду господарськими судами спорів, що виникають із земельних відносин
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 лютого відбулась онлайн-зустріч у межах серії вебінарів, присвячених обговоренню актуальної практики ВС. Про це повідомляє пресслужба ВС.

«Під час заходу суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі ВС Юрій Чумак поділився практикою розгляду господарськими судами спорів, що виникають із земельних відносин.

Доповідач детально проаналізував питання про перехід права на земельну ділянку в порядку ст. 120 Земельного кодексу України та ст. 7 Закону України «Про оренду землі». У цьому контексті він звернув увагу, що ст. 120 ЗК України змінила свою редакцію. Закон, ухвалений у редакції від 8 вересня 2021 року № 1720-IX, значно розширив цю статтю і здебільшого врегулював спірні питання, які виникали раніше. Таку тенденцію Юрій Чумак вважає позитивною, оскільки за наявності певної невизначеності у законі суди напрацьовують судову практику щодо застосування тієї чи іншої норми права та формують відповідні правові позиції, а вже потім законодавець, ураховуючи цю судову практику, пропонує зміни до закону.

Що стосується правових позицій, то суддя розповів про принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованих на ній будівель і споруд (постанова КГС ВС від 28 лютого 2020 року № 913/169/18).

Крім того, Юрій Чумак на прикладі низки постанов профільної палати КГС ВС розглянув важливі й актуальні питання щодо зміни розміру орендної плати, індексації орендної плати, поновлення договору оренди землі та відповів на запитання учасників вебінару», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд опублікував дайджест судової практики у справах із договору оренди землі.

Також ми публікували постанову КАС ВС щодо надання спецдозволу на користування надрами за умови зміни нормативно-правового регулювання.

А КГС ВС оприлюднив огляд практики щодо спорів, що виникають з питань захисту права власності та земельних відносин.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду