Вирішення спорів, пов’язаних з укладенням, розірванням та визнанням недійсним договору дарування: огляд практики КЦС ВС

09:25, 9 июня 2022
Огляд містить низку важливих правових висновків КЦС ВС, які матимуть значення для формування єдиної правозастосовної практики.
Вирішення спорів, пов’язаних з укладенням, розірванням та визнанням недійсним договору дарування: огляд практики КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд опублікував огляд судової практики КЦС ВС щодо вирішення спорів, пов’язаних з укладенням, розірванням та визнанням недійсним договору дарування. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

Огляд містить низку важливих правових висновків КЦС ВС, які матимуть значення для формування єдиної правозастосовної практики. Серед цих висновків слід виокремити такі:

  • у спорах, пов’язаних з укладенням договору дарування, норми ЦК України не передбачають обов’язку одного зі співвласників у праві спільної часткової власності отримувати згоду від іншого співвласника на відчуження належної йому частки, зокрема шляхом її дарування;
  • у спорах, пов’язаних із розірванням договору дарування, наявність кредитної заборгованості в особи, яка отримала в дар нерухоме майно, не є обставиною, що свідчить про наявність загрози безповоротної втрати дарунка в розумінні частини другої статті 727 ЦК України, та не може бути підставою для розірвання договору дарування;
  • у спорах щодо визнання недійсним договору дарування укладення особою договору дарування майна зі своїм родичем з метою приховання цього майна від конфіскації чи звернення стягнення на вказане майно в рахунок погашення боргу свідчить про те, що цей правочин є фіктивним і може бути визнаний судом недійсним.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області