Ліквідація української дочки ВТБ Банку: рішення суду

11:57, 22 ноября 2018
Cуд частково задовольнив скаргу ВТБ Банку в справі та скасував постанову приватного виконавця про відкриття виконавчого провадження.
Ліквідація української дочки ВТБ Банку: рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Київський апеляційний суд 19 листопада частково задовольнив скаргу ВТБ Банку в справі №796/165/2018 та скасував постанову приватного виконавця про відкриття виконавчого провадження №57260653 від 19.09.2018, яка була винесена на підставі заяви ТОВ «Нива-Тур» в рамках виконання ухвали Апеляційного суду м. Києва від 05.09.2018 про забезпечення позову в частині, що стосується заборони ВТБ Банку здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юридичної особи. Про це повідомляє Finbalance.

Водночас Київський апеляційний суд відмовився задовольнити скаргу ВТБ Банку в частині щодо зобов’язання приватного виконавця повернути ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 05.09.2018 без прийняття її до виконання та скасувати інші вжиті виконавцем заходи щодо примусового виконання вказаної судової ухвали, оскільки «суд не має права зобов`язувати до вчинення тих дій, які згідно із законом про виконавче провадження можуть здійснюватися лише виконавцем або відповідною посадовою особою виконавчої служби».

Нагадаємо, ухвалою від 05.09.2018 Апеляційний суд м. Києва задовольнив клопотання низки компаній, пов’язаних з «приватівцями» (у т.ч. ТОВ «Нива-Тур») та наклав арешт на акції і нерухомість «дочок» російських держбанків (Промінвестбанку, Сбербанку, ВТБ Банку), заборонив їм здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юрособи.

Ці арешти та заборони були накладені Апеляційним судом м. Києва як забезпечення позову «приватівців» щодо виконання рішення Арбітражного суду Гааги (Нідерланди) від 02.05.2018 (в справі ПТС №2015-36) про стягнення 139 млн дол. (плюс 20 млн дол. відсотків) з Російської Федерації в особі Міністерства юстиції РФ як компенсації за нерухоме майно, експропрійоване (відібране) в згаданих «приватівських» структур у Криму після його анексії Росією.

«Приватівці» висловлювали думку, що на акції Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку як майно держави Росія на території України «може бути звернено стягнення на підставі рішення міжнародного суду».

У цьому контексті тоді Апеляційний суд м. Києва дійшов висновку, що на території України справді «є майно, яке належить Російській Федерації та на яке може бути звернено стягнення на підставі рішення міжнародного суду».

18.09.2018 Верховний Суд відкрив апеляційні провадження за апеляційними скаргами Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку на ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 05.09.2018 (якою було накладено арешт на їх акції та майно). Тоді ж Верховний Суд відмовився задовольнити клопотання «дочок» російських держбанків про зупинення дії ухвали Апеляційного суду м. Києва від 05.09.2018. Крім Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку, апеляційні скарги на судову ухвалу від 05.09.2018 подавали також їх власники (російські Внєшекономбанк, Сбербанк, ВТБ).

Зауважимо, що ВТБ Банк оскаржує в т.ч. дії приватного виконавця щодо відкриття виконавчого провадження №57260656 та накладення арешту на акції банку.

25.09.2018 Апеляційний суд м. Києва задовольнив заяву «приватівських» структур та надав дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду Гааги (Нідерланди) від 02.05.2018 про стягнення 139 млн дол з РФ в особі Міністерства юстиції РФ як компенсації за експропрійовану в Криму нерухомість. Суд видав виконавчий лист про стягнення з Російської Федерації (в особі Мін`юсту РФ) вказаної суми на користь «приватівців».

01.10.2018 Верховний Суд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою ВТБ Банку на ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 25.09.2018. Крім цього, 01.11.2018 Верховний Суд відкрив аналогічне провадження за апеляційною скаргою Промінвестбанку.

22.10.2018 Київський апеляційний суд задовольнив скаргу Промінвестбанку та скасував постанову приватного виконавця про арешт акцій банку в рамках виконавчого провадження №57266483, відкритого за заявою «приватівського» ТОВ «Крим Дівелопмент» на виконання ухвали Апеляційного суду м. Києва від 05.09.2018.

05.11.2018 Верховний Суд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою ТОВ «Крим Дівелопмент» на ухвалу Київського апеляційного суду від 22.10.2018.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВТБ Банк ліквідується. У Києві в відділеннях ВТБ Банку з 14 листопада ввели додаткову комісію в розмірі 15% на видачу готівки в національній та іноземній валюті. Керівник фінансового департаменту, старший віце-президент російського ВТБ Дмитро Пьянов пояснив: «Материнський банк не виключає подальшого погіршення ситуації з ліквідністю українського дочірнього банку при збереженні існуючих обмежень за судовим рішенням».

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду