В Україні збільшилася кількість справ, пов’язаних зі зловживанням впливу

13:09, 12 декабря 2018
Про це повідомила суддя ВП ВС Олександра Яновська під час обговорення актуальних питань, пов’язаних з корупційними злочинами.
В Україні збільшилася кількість справ, пов’язаних зі зловживанням впливу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Києві відбувся VIIІ Форум з кримінального права та процесу, у якому взяли участь суддя Великої Палати Верховного Суду Олександра Яновська та суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів, передає прес-служба суду.

«За останні три роки майже у 1,5 рази збільшилася кількість справ, пов’язаних зі зловживанням впливу (ст. 369-2  КК України), — наголосила Олександра Яновська під час обговорення актуальних питань, пов’язаних з корупційними злочинами. — Разом з тим найчастіше застосовується такий вид покарання, як штраф — його обирають більш ніж у 75 % випадків, і з кожним роком цей відсоток зростає».

Важливим також залишається питання кваліфікації за визначеною статтею, адже у цьому випадку мова йде лише про вплив на осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Суддя ВП ВС нагадала учасникам форуму про основні проблеми доведення складу такого кримінального правопорушення, а також про кваліфікуючі ознаки складу злочину, передбаченого ст. 369-2 КК України.

Суддя ККС ВС Надія Стефанів поінформувала аудиторію про захист прав адвокатів, у тому числі в судовому порядку.

На форумі розглянули актуальні проблеми КПК України та обговорили ідеї щодо вдосконалення цього Кодексу. Окрему увагу приділили курйозам кримінального права та процесу. Крім того, учасники обмінялися практичними порадами щодо захисту клієнта. Жваву дискусію викликала тема міжнародного кримінального права, зокрема рішення Європейського суду з прав людини та питання міжнародного розшуку особи Інтерполом й подальша її екстрадиція.

У заході також взяли участь судді, адвокати, прокурори та представники Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

З презентацією судді ВП ВС Олександри Яновської можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду відступила від власних висновків у спорі щодо юрисдикції

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси