5 років пролетіло: в Україні вшановують пам'ять героїв Небесної сотні

13:10, 20 февраля 2019
П’ять років тому в Києві протягом 18-20 лютого відбулися вирішальні для Майдану події.
5 років пролетіло: в Україні вшановують пам'ять героїв Небесної сотні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 лютого щорічно відзначається День пам'яті героїв Небесної сотні. Відповідно до Указу Президента від 11 лютого 2015 року "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті героїв Небесної сотні" та розпорядження Кабінету міністрів України від 23 серпня 2017 року.

П’ять років тому в Києві протягом 18-20 лютого відбулися вирішальні для Майдану події. Тоді столиця в прямому сенсі слова горіла. Цього дня 2014 року "Беркут" і Внутрішні війська почали відступати з Майдану. Протестувальники сприйняли це як можливість просунутися по Інститутській. Активісти стали підійматися вулицею й потрапили під перехресний обстріл. Загинуло кілька десятків людей.

З регіонів продовжували прибувати автобуси з новими протестувальниками, а зі сцени на Майдані оголосили, що на Інститутській у багатьох активістів вогнепальні поранення. Євромайдан оголосив мобілізацію.

Цього ж дня до Києва прибула делегація з ЄС, аби налагодити переговори і припинити криваве протистояння. Цілий день та наступну ніч міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі спілкувалися з лідерами опозиції та Віктором Януковичем.

Поки йшли переговори, на Інститутській вже були зафіксовані десятки смертей.

Ввечері того ж дня Верховна Рада прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України», низка представників влади заявили про перехід на бік народу. 20 лютого став переломним в Революції Гідності.

Список Небесної сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський, а в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність — до Небесної сотні.

Сьогодні в Києві вшановують пам'ять героїв Небесної сотні. Увечері 20 лютого в Києві на алеї Героїв Небесної сотні засяють Промені Гідності. Урочисте запалення відбудеться о 18:30. Уперше проект презентували до першої річниці розстрілів на Майдані. Тоді лазерні промені світили з вулиць Інститутської, Михайла Грушевського, з майдану Незалежності — в місцях, де загинули герої Небесної сотні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що  20 лютого Верховний Суд (Касаційний кримінальний суд, вул. П. Орлика, 4а) розглядатиме першу касацію у справі про незаконне затримання активістів у часи Майдану.

Крім того, Служба безпеки України заявляє про затримання Євгена Моринця («Біла балаклава»), який минулої осені закликав до «третього Майдану». Його підозрюють в роботі на російські спецслужби.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва