Загибель депутата з Полтавської області: суд виніс вирок зловмисникам

13:25, 20 февраля 2019
Осіб засуджено до 10 років та 4 років 6 місяців ув'язнення.
Загибель депутата з Полтавської області: суд виніс вирок зловмисникам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 19 лютого вироком Миргородського міськрайонного суду Полтавської області Хачартяна Х. Р. визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину організованою групою), ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб з метою залякування потерпілого), ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка вчинена за попередньою змовою групою осіб), та призначено остаточне покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Марданяна Л. А. визнано винуватим у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою вчинені з метою залякування потерпілого), ч. 2 ст. 122 Кримінального кодексу України (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) та призначено покарання у вигляді 4 роки 6 місяців позбавлення волі. Про це повідомляє прес-служба суду.

Запобіжним заходом засудженим до набрання вироком законної сили залишено тримання під вартою.

Цивільні позови потерпілих, цивільних позивачів задоволено частково. Стягнуто солідарно з засуджених на користь потерпілої дружини померлого 34125,37 гривень на відшкодування завданої злочином матеріальної шкоди, на користь потерпілих батька та матері — по 497000 гривень кожному на відшкодування моральної шкоди.

Вирок законної сили не набрав та може бути оскаржений у строк та спосіб, встановлені законодавством.

У суді додали, що 12 липня 2017 року в період з 01 до 02 години з метою реалізації раніше розробленого плану скоєння злочину Хачатрян Х. Р. забезпечив пересування учасників групи на автомобілі ВАЗ, підібрав знаряддя вчинення злочину та забезпечив ними інших учасників. З метою дотримання заходів конспірації він надавав вказівку іншим співучасникам використовувати під час вчинення злочину маски чи балаклави для прикриття обличчя, не брати з собою засоби зв’язку (мобільні телефони). Реалізовуючи свій злочинний план, він діяв у складі організованої злочинної групи, до складу якої увійшов близький родич засудженого Хачатряна Х. Р. та громадянин Г. Пізніше був залучений для допомоги у подоланні фізичного спротиву потерпілого та заподіяння тілесних ушкоджень засуджений Марданян Л. А., який не був членом організованої групи, а діяв як співучасник злочину. На автомобілі ВАЗ під керуванням водія Л., не повідомивши останнього про свій протиправний намір, вони прибули до раніше обраного для засідки місця за адресою м. Миргород, вулиця Єрківська, 45, та чекали на появу потерпілого.

Дочекавшись, коли потерпілий опиниться в темному віддаленому місці вулиці та наблизиться до них, засуджений Хачатрян Х. Р. надав команду до нападу, першим вибіг на дорогу, де заздалегідь підготовленим тупим твердим предметом збив потерпілого з велосипеду. Після цього Хачатрян Х. Р. спільно зі своїм родичем Марданяном Л. А. та громадянином Г. нанесли металевими предметами, руками, ногами удари в область голови, тулубу та кінцівок потерпілого. Своїми діями вони заподіяли тілесні ушкодження у вигляді відкритої черепно-мозкової травми. В результаті отриманих травм потерпілий 7 серпня 2017 року помер у лікарні.

Згідно висновку судово-медичної експертизи, смерть потерпілого настала в результаті відкритої черепно-мозкової травми з забійними ранами голови, вдавлено-скалкового перелому правої тім’яної кістки, крововиливів під оболонку та в речовину головного мозку.

Після нанесення тілесних ушкоджень Хачатрян Х. Р. надав вказівку Марданяну Л. А. викрасти у потерпілого його рюкзак, мобільний телефон Nokia, нетбук Acer, флешку Kingston Data Traveler. З викраденим майном зловмисники з місця злочину зникли та розпорядилися ним на власний розсуд.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 15 лютого відбулися судові дебати у кримінальному провадженні щодо обвинуваченого Х. за ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину організованою групою), ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб з метою залякування потерпілого), ч. 2 ст. 185 (крадіжка, вчинена за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України та обвинуваченого М. за ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою з метою залякування потерпілого), ч. 2 ст. 122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. 

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва